Milliárdnyian nézik ezt az oldalt naponta, nem véletlenül

Szinte mindenki az amerikai Baltimore-ban lévő Johns Hopkins Egyetem koronavírus-nyomonkövető oldalra támaszkodik, ha aktuális adatokhoz szeretne jutni a járvány trendjeiről. De hogyan jutott el millárdnyi látogatásig egy olyan platform, amelyet eredetileg néhány ezer olvasónak terveztek?

Az új típusú koronavírusra specializálódott felületet 2020. január 22-én, alig néhány óra alatt rakta össze Dong Enseng, a Johns Hopkins mérnöki karának betegségepidemiológiával foglalkozó elsőéves mesterszakos hallgatója, illetve néhány kollégája. A portálon grafikonok és folyamatosan frissülő adatsorok segítségével lehet figyelni, hogy a COVID-19-járvány hogyan terjed a világban - írja az Index.

Ezt tegyük, ha koronavírus-fertőzöttel élünk Ha minket is megfertőzött a koronavírus, el kell szigetelnünk magunkat a külvilágtól, nehogy továbbadhassuk a kórokozót. De mit tehet az, aki a családjával, vagy lakótársakkal él egy fedél alatt? Részletek itt.

Naponta több mint egymilliárd látogató

Lauren Gardner, a weboldalt működtető kutatócsoport vezetője úgy nyilatkozott: eredetileg a kutatói közösségnek szánták a felületet, ezért nem is fordítottak túl sok gondot a kinézetére, és a napi látogatók számát is százas, legfeljebb ezres nagyságrendűre becsülték. Ehhez képest mára már szinte az egész világ használja, naponta több mint egymilliárd látogató keresi fel.

A Johns Hopkins Egyetem is bezárt a koronavírus-járvány miatt.
A Johns Hopkins Egyetem is bezárt a koronavírus-járvány miatt. Fotó: Getty Images

A felületen elérhető adatok a világ számos egészségügyi szervezetétől és hatóságaitól származnak. Élőben érkeznek a statisztikák az Egészségügyi Világszervezettől, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központtól (CDC), ennek európai megfelelőjétől (ECDC), a kínai közegészségügyi hivataltól és sok más nemzeti hatóságtól, illetve sajtóorgánumtól.

Kezdetben kézzel gyűjtötték, rendszerezték, összesítették, majd tették közzé az adatokat, amikor azonban a vírus terjedése felgyorsult, újra kellett gondolni a rendszert. Most a megjelenő adatok nagy részét adatgyűjtő algoritmusok szedik össze a legkülönfélébb forrásokból, és a weboldallal foglalkozók száma is jelentősen megnőtt: a kezdeti háromról közel két tucatra, hiszen beszálltak a Johns Hopkins más tanszékeinek hallgatói is.

Nem maradnak el a kritikák sem

A hatalmas népszerűségnek persze ára van, az oldal mögött állók folyamatosan kapnak hibajelentéseket, módosítási javaslatokat, panaszokat. Sokan például azt kifogásolják, hogy a térképen, illetve az adattömbben a vitatott hovatartozású és elnevezésű területek, illetve független vagy kevésbé független országok nem pont úgy szerepelnek, ahogy azt a különféle politikai felek szeretnék.

A rengeteg munka miatt a tervezett fejlesztésekkel sem haladnak olyan gyorsan, mint szeretnék. Azt azonban a jövő hétre ígérik, hogy a területi halálozási arányokat, illetve a tesztek számát is megjelenítik az oldalon, illetve tervben van - most még ugyan csak elméleti szinten - az Egyesült Államokra vonatkozó kockázatelemző modell kidolgozása.

Újabb koronavírus-törzsek bukkantak fel denevérekben - olvassa el a részleteket társportálunkon, az nlc.hu-n.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció