Mikrofonnal fedezték fel a gyulladást

Meglepő módszer segíthet diagnosztizálni a térdízület gyulladását. Szakemberek szerint a hidak rejtett hibáinak feltárására használt technológia a beteg térdízület diagnosztizálására is bevethető.

Az oszteoartritisz egy degeneratív ízületi betegség, az ízületi gyulladás leggyakoribb formája. Ilyenkor a porc a túlzott kopástól lebomlik, így a csontok egymáshoz dörzsölődnek mozgás közben, ez pedig fájdalmat, merevséget és duzzanatot okoz. A szervezet a kisebb ízületi károsodást maga is képes kijavítani, de az oszteoartritisszel nem boldogul.

térdfájdalom, ízületi gyulladás, oszteoartritisz, térdízület
Minél hangosabb a térd, annál rosszabb a helyzet. Fotó: iStock

Árulkodó hangok

Tudósok 89 oszteoartritiszben szenvedő felnőttet vontak be egy kutatásba. A résztvevők térdére egy kis mikrofont erősítettek, hogy rögzíthessék a magas frekvenciájú zajokat. Az emberi füllel nem hallható hangokat számítógéppel elemezték, hogy feltérképezzék a térd állapotát. Azt kérték az alanyoktól, hogy ülő helyzetből álljanak fel, majd ezt ismételjék meg négyszer - közben a mikrofon rögzítette az ízület hangjait. Feltételezték ugyanis, hogy a térd úgy viselkedik, mint a mérnöki szerkezetek: a sima és jól síkosított felületek hangtalanul mozdulnak el egymáson, a durva, kevéssé síkos felületek pedig hangot generálnak. Az eredmények azt mutatták, hogy az egészséges és a beteg térd hangzása között valóban van különbség.

Mire utal, ha fáj a lépcsőzés? A választ itt olvashatja el!

"Jelenleg általában röntgennel állapítjuk meg, milyen fokú az oszteoartritisz, a helyzet pedig néhány havonta változhat. Az új módszer finomabb, érzékenyebben, röntgen nélkül mutatja meg, milyen fokú a károsodás" - mondta John Goodacre, a kutatás vezetője. Megállapították, hogy minél több kiugrást jegyeztek fel a mikrofonok a hanghullámok rögzítésekor, vagyis minél "hangosabb" volt a térd, annál súlyosabb volt az oszteoartritisz.

Noha emberi füllel ezek a hangok nem hallhatók, lehetséges, hogy minden egyes térdnek megvan a saját "hangszíne". Amikor a térd hallható hangot ad, például kattog, az is utalhat oszteoartritiszre. A szakemberek szerint az új eljárás további kutatásokkal a sportsérülések elkerülését is szolgálhatja. Más testrészek - például a csípő vagy a kész - oszteoartritiszét egyelőre nem vizsgálták.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső