Miért születik több fiú, mint lány?

HáziPatika

A világ legtöbb országában, így Magyarországon is több fiú születik, mint lány, ez a tendencia pedig hosszú évtizedekre visszavezethető. Miért van ez így?

Statisztikák szerint világszerte átlagosan 105 fiúszületés jut 100 lányszületésre. Ez alól Magyarország sem kivétel, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint átlagosan 2-3 ezerrel több fiú születését regisztrálják nálunk is minden évben. Angliában és Walesben ez a tendencia egészen az 1838-as első hivatalos nyilvántartásig visszavezethető, azóta egyetlen olyan év sem volt, amikor több kislány jött volna a világra. A folyamatot már a 17. században felismerték, pontos magyarázatot azonban máig nem találtak rá. Több teória is létezik azonban arra, hogy a kisfiúk száma miért haladja meg látszólag természetszerűleg a kislányokét.

Egymillió magyar tűnhet el 2030-ig

Magyarországon 1981 óta csökken a népességszám, és bár az utóbbi évek politikai intézkedései nagy hangsúlyt fektettek a születésszám növelésére, ez önmagában kis eséllyel tudja csak megfordítani a tendenciát. Tanulhatunk valamit a Ratkó-korszak politikájából, a népességüket megtartó kelet-európai országoktól, vagy a sokasodó nyugat-európaiaktól? Szakértőt kérdeztünk - kattintson!

Veszélyes a férfiak élete

Az egyik magyarázat evolúciós okokat lát a számok mögött, eszerint ugyanis nagyjából ennyi plusz férfira van szükség ahhoz, hogy a teljes populációban kiegyenlített legyen a nemek aránya. A férfiak ugyanis genetikailag merészebbnek, kockázatvállalóbbnak vannak programozva, illetve néhány súlyos betegség is nagyobb arányban érinti őket, így már gyermekkoruktól nagyobb esélyük van a korai halálra, mint a nőknek. Összességében egy férfi nagyobb eséllyel hal meg valamilyen baleset vagy betegség miatt, mint egy nő.

Miért születik több kisfiú, mint kislány?
Miért születik több kisfiú, mint kislány?

A nők ráadásul hosszabb életkorra is számítanak, így a korfán felfelé haladva az arányuk egyre nagyobb a férfiakkal szemben. A Központi Statisztikai Hivatal grafikonjain is jól látszik, hogy a nemek aránya nagyjából 50 éves korig kiegyenlített, majd ugrásszerűen megemelkedik a nők aránya. A 2018-as évben a 70 évesek 58 százaléka, a 80 éveseknek pedig már a 67 százaléka nő volt. 

Befolyásolhatjuk a születendő gyermek nemét?

Ott van persze a megtermékenyítés biológiai háttere is. A petesejt nemi kromoszómája csak X lehet, a spermiumé X vagy Y. Ha a petesejt X-et tartalmazó spermiummal való találkozás során termékenyül meg, XX-es lány, Y-os spermiummal XY-os fiú embrió indul fejlődésnek. Hogy milyen spermium ér elsőként célba, azt befolyásolhatja a szülők életkora, az ovuláció, a stressz, a táplálkozás, de még a szexuális pozíció is. Népszerű teória, hogy az ovuláció környékén történő szexből nagyobb eséllyel születik fiú gyermek, ezt azonban tudományos kutatások nem igazolták.


Vannak olyan kutatási eredmények, amelyek szerint a várandósság korai szakaszában a lány magzatokat nagyobb arányban veszítik el a kismamák, ami szintén magyarázná a fiúk magasabb születésszámát. Más vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a fiú magzatoknál magasabb a halvaszületések aránya, ezért egyértelműen erre sem lehet visszavezetni a tendenciát.

Forrás: BBC Health

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag