Miért ragadnak meg a lényegtelen részletek?

A Michigani Műszaki Egyetem (MIT) kutatói rájöttek, miért tárol a hosszú távú memória lényegtelen információkat.

Susumu Tonegawa és munkatársai a Neuron című folyóirat január 13-i számában jelentették meg tanulmányukat, melyben az taglalják, egy régi találkozás felidézésénél miért fordulhat elő, hogy emlékszünk a találkozón részt vett egyén ingének színére, de nem emlékszünk ennél fontosabb dolgokra, például egy-egy, a beszélgetést meghatározó megjegyzésre.

Egy elmélet szerint az agyban az idegsejtek szintjén zajlik a memóriatárolás, mely biofizikai és biokémiai változásokon alapul. Az MIT munkatársai az idegsejtek elágazódó hálózatát tanulmányozták, mely bonyolult rendszer a sejtnyúlványok, más néven dendritek révén alakul ki. A dendritek elektromos és kémiai módszer segítségével stimulálják a velük kapcsolatban lévő idegsejteket - a dendrit és a másik sejt kapcsolatát szinapszisnak nevezzük.

A kutatók szerint a kis részlet akkor kerül a hosszú távú memóriába, ha ugyanazon a dendritfán lévő két külön szinapszis jut ingerületbe másfél órán keresztül. Egy gyenge stimulus a rövid távú memóriához elég, de adott időn belül bekövetkező kettő már a hosszú távút is befolyásolni képes.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció