Miért olyan zavaró a visszhangos telefon?

Elég furcsa érzés, amikor mobilos vagy Skype-os beszélgetés közben hirtelen meghalljuk saját hangunk visszhangját. Addig folyékony, normális beszédünk egyszeriben bizonytalanná és erőltetetté válik.

Ez persze nem fájdalmas, mégis legszívesebben újraindítanánk az egész hívást a kényszeredett nyökögés helyett. Miért zavar bennünket annyira saját hangunk visszhangja?

Ez a "késleltetett auditív visszajelzés" nevű jelenség akkor következik be, amikor valakinek egy másodpercnél kevesebb idő múlva visszajátsszák a saját hangját. Ez a nagyon rövid különbség éppen elég ahhoz, hogy feltűnjön, valami nincs rendben. "A késleltetett auditív visszajelzés azért okoz olyan nagy problémát számunkra, mert az agyunk azt várja, hogy a hangunk a normális idő elteltével érkezik meg" - magyarázta Frank Guenther, a Bostoni Egyetem kutatója.

Agyunk folyamatosan ellenőrzi a hangunkat a beszédhibákért, illetve a valós és az elvárt hangok közötti különbségért. Az eltérés általában jelentéktelen, vagy nem is létezik, késleltetett auditív visszajelzés esetén viszont a különbség meglehetősen nagy. "Az elvárásainkhoz viszonyított nagy különbség hatására hagyjuk abba a beszédet, mert úgy hangzik, mintha nem beszélnénk helyesen" - állítja Guenther.

A Neuroimage szaklapban közzétett kutatásában Guenther és munkatársai az ezért a jelenségért felelős agyi területeket vizsgálták. A résztvevőket fMR-vizsgálattal figyelték, miközben egy szótagos szavakat olvastak ki. A kísérlet egyik szakaszában az alanyok vokális visszajelzését késleltették. Az fMR-vizsgálat az auditív észlelésben szerepet játszó felső temporális kéreg, valamint a döntéshozásban és tervezésben szerepet játszó jobb prefrontális kéreg fokozott aktivitását mutatta. Ezek a területek a kutatók szerint olyan agysejtekre utalnak, amelyek aktívabbak, amikor a valós és a várható auditív jelzések közötti eltéréseket kell kódolni.

A késleltetett auditív visszajelzés érdekes módon felhasználható a dadogás kezelésében. A beszédterapeuták rájöttek, hogy a dadogó személy vokális visszajelzésének 50-70 ezredmásodperccel történő késleltetése akár 70 százalékkal is csökkentheti a dadogást bármilyen előzetes képzés nélkül is. Sok más olyan terápiához hasonlóan, amelyek megpróbálják elrejteni a dadogó személy elől saját egyenetlen beszédét, a késleltetett auditív visszajelzés is becsapja az agyat, hogy azt higgye, a hallott hang nem a sajátja.

Ha pedig valaki el szeretné hallgattatni bosszantó kollégáját, egy telefonbetyárt vagy egy kéretlen telefonos hirdetőt, egyszerűen játssza vissza neki a saját hangját. Nem meglepő, de már erre is kitaláltak telefonos alkalmazást.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: