Miért nagyobb a férfiak orra?

A nemi jellegeken kívül a férfiak és a nők testfelépítése számos ponton eltér egymástól: más például a koponya és a medence formája, de az egyik legjellegzetesebb különbség az orr méretében látható. A szakemberek szerint ennek viszonylag egyszerű oka van.

Egy nemrég megjelent kutatás szerint a férfiak orra (ugyanakkora testméretre, testalkatra vetítve) átlagosan nagyjából tíz százalékkal nagyobb, mint a nők orra. Vagyis, még ha egyéb jellemzőikben, magasságban és testsúlyban meg is egyeznek, a férfiak szaglószerve láthatóan nagyobb, mint a nőké.

Milyen az orr belülről? Hogyan működik az egészséges légzés közben? Milyen küzdelmet folytat allergia esetén? Itt megtudhatja! A kutatók szerint ennek viszonylag egyszerű evolúciós oka van : a férfiak testén általában jóval több az izom, és ennek mozgatásához, illetve fenntartásához több energiára, vagyis oxigénre van szükségük. A nagyobb orr pedig hatékonyabb lélegzést, több oxigén felvételét teszi lehetővé.

A Journal of Physical Antropology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői nemcsak arra voltak kíváncsiak, hogy miért lehet nagyobb orra a férfiaknak, mint a nőknek, hanem arra is, hogy pontosan mikor alakul ki ez a különbözőség.

A University of Iowa kutatói 20 férfi és 18 nő adatait elemezték, illetve arcvonásaik változásait tanulmányozták, hároméves koruktól egészen a húszas éveik közepéig. Úgy találták, hogy nagyjából 11 éves korukban a fiúk orra nagyobbra nőtt, mint a lányoké, annak ellenére, hogy a testük egyéb arányai azonosak maradtak.

A nagyobb orr hatékonyabb lélegzést, több oxigén felvételét teszi lehetővé

A változás a pubertás kezdetének időszakára tehető, ilyenkor kezd ugyanis a fiúk és a lányok testalkata megváltozni. A lányok testén több zsírszövet alakul ki, a fiúkén pedig több izom. Az izmok működtetéséhez pedig több oxigénre van szükség. A nagyobb orron keresztül több oxigént lehet belélegezni, így a sejtekhez is jóval több jut belőle. A korábbi elképzeléssel ellentétben tehát az orr mérete a légzőszervekkel van komolyabb összefüggésben, nem pedig az arckoponya jellegzetességeivel.

A szakemberek szerint emiatt lehet az, hogy az őseinknek, például a Neander-völgyi embernek jóval nagyobb orra volt, mint nekünk. - Az idő előrehaladtával az emberek testének egyre kevesebb oxigénre volt szüksége, mert egyre kevesebb izomszövetünk lett - mondta Nathan Holton, a kutatás vezetője.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra