Miért ijednek meg könnyebben a balkezesek, mint a jobbkezesek?

Pszichológusok szerint a balkezes emberek könnyebben megijednek, mint a jobbkezesek.

Kísérletükben A bárányok hallgatnak c. film nyolcperces részletét megnéző balkezesek a poszttraumás stressz-betegség (PTSD) több tünetét mutatták, mint a jobbkezes alanyok. Amikor a filmrészlet felidézésére kérték őket, a balkezesek összefüggéstelenebbül meséltek, ami a PTSD egyik jellemző tünete.

Az eredmények tovább gazdagítják a balkezesekkel kapcsolatos kutatásokat és mítoszokat, amelyek megkülönböztetik jobbkezes embertársaiktól. A balkezeseknek évszázadokig ki voltak téve a megbélyegzettségnek, mert a néphagyomány szerint a balkezes ember gonosz vagy balszerencsét hoz. Korábbi kutatások pedig azt mutatták, hogy a balkezesek hajlamosabbak a dühre és a negatív érzelmekre.

"A poszttraumás stressz-betegség gyakorisága közel duplája balkezesek esetében, mint a jobbkezesekében" - számolt be Dr. Carolyn Choudhary, az edinburgh-i Queen Margaret University kutatója. "A balkezesek a film visszaidézésekor sokkal töredékesebb emlékeket hoztak elő, és több ismétléssel éltek. A jelek szerint a félelmetes esemény megtapasztalása után, bár csak filmet láttak, a balkezesek ahhoz hasonló viselkedéseket tanúsítottak, mint a poszttraumás stressz-betegségben szenvedő betegek."

Dr. Choudhary elmagyarázta, hogy a jobb- és balkezesek közötti különbség hátterében az áll, ahogyan az agy emlékeket készít a félelmetes élményekről. Nyilvánvaló, hogy az agy két féltekéje eltérő szerepet játszik a poszttraumás stressz-betegségben, és a jobb agyfélteke a félelemmel áll összefüggésben. A balkezes emberekben a jobb agyfélteke a domináns, ezért valószínűleg ez lehet az ok. A folyamat pontosabb megértéséhez azonban további kutatásokra lesz szükség.

A történelem híres balkezesei közé tartozott Nagy Sándor, Napóleon, Lewis Carroll, Marilyn Monroe és Michelangelo is, de még napjaink balkezes hírességei, például David Cameron, Barack Obama és Tom Cruise sem tudták teljesen lerázni magukról az állapotukhoz kapcsolódó enyhe megbélyegzettséget.

A mítoszhoz tartozik például az is, hogy ha bal lábbal kelünk fel reggel, szerencsétlen napunk lesz, vagy rossz lesz a hangulatunk. A babona szerint csak a bal vállunkon át láthatjuk meg a szellemeket, ugyanazon az oldalon, ahonnan az ördög is figyel minket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció