Mi vagyunk a vesztes harmadikok a kórokozók csatájában

A háborúban is tragédia, ha ártatlan áldozatok kerülnek kétoldali tűz alá. Ehhez hasonló jelenséget mutattak ki a Pennsylvaniai Egyetem és az Oxfordi Egyetem munkatársai mikroszkópikus szinten, melynek az emberek lehetnek az áldozatai.

A szervezetben baktériumtörzsek széles skálája talál otthonra anélkül, hogy káros hatást fejtene ki. Azonban néha olyan tulajdonságok alakulnak ki, melyek akár a gazdaszervezet halálához vezetnek. Dr. Sam Brown (Oxfordi Egyetem) arra kereste a választ, miért jön létre ez a paradoxon, hisz a gazda halála akár a kórokózó baktérium pusztulását is maga után vonhatja.

"Néha könnyen érthető, például a megfázást okozó vírusoknál a betegség a vírus terjedéséhez vezet. Más esetben, amikor a mikróba normálisan nem okoz betegséget, viszont egyáltalán nem világos" – magyarázza Dr. Brown.

A kutatók a Current Biology június 17-i számában ismertették vizsgálataikat, melyben egérkísérletekben modellezték, hogy az általánosan elterjedt Streptococcus pneumoniae miként lép kapcsolatba más baktériumokkal, és ez a versengés a nyitja a veszélyesebb változat kialakulásának. A S. pneumoniae az orrváladékban van jelen, öt emberből kettő hordozza a mikróbát mindenféle tünet nélkül. Azonban amennyiben a Haemophilus influenzae nevű, másik igen elterjedt baktériummal verseng az élőhelyért, megindul a harc. Ennek során a Haemophilus influenzae a szervezet saját immunrendszerét hívja segítségül, aktivizálva a fehérvérsejteket, hogy támadják meg a Streptococcust - így előidézve a gyulladást.

Tehát sok baktérium egyedül nem jelent veszélyt, hanem a Haemophilus influenzae uszítja az immunrendszert, mely állapot az ő túlélésének kedvez. A Streptococcus pneumoniae-nek sok törzse van, legtöbbjük vékony burokkal rendelkezik, mely kivédi az immunválaszt, emiatt a mikróba bejut a keringésbe, és komoly betegségeket idézhet elő, például tüdőgyulladást, vérmérgezést, agyhártyagyulladást.

A kutatók három baktériumtörzset vizsgáltak, kétfajta pneumococcust (egyik burokkal rendelkezik, másik nem) és a Haemophilus influenzae-t. Megállapították, hogy a Haemophilus influenzae jelenléte elegendő volt, hogy fertőzőképesebb törzs jöjjön létre, mely felülmúlhatja versenytársait: a vékony cukormolekulákból álló burok segítségével kicselezték a fehérvérsejteket, és potenciális veszélyt jelentettek, midőn a vérkeringésbe kerültek. A felfedezés új kezelési eljárásokhoz vezethet a mikróbák elleni harcban.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció