Mezítláb a legjobb futni?

Egy új kutatás szerint testünk számára az a legjobb, ha mezítláb futunk, mivel ilyenkor máshogyan fogunk talajt, mint cipőben. A mezítláb futóknál a lábfej ér először földet, míg cipőben a sarok.

Daniel Lieberman, a Harvard Egyetem Humán Evolúciós Biológiai Tanszékének professzora munkatársaival amerikai és kenyai futókat tanulmányozott, akik hetente legalább 20 kilométert futottak. Az amerikai résztvevők egy része mindig is cipőben futott, mások áttértek a mezítláb történő futásra. A Kenyában felnőtt futók jellemzően mezítlábról váltottak futócipőre.

A legtöbb mezítlábas futónál először a lábfej ér földet, míg a cipőt viselők 75 százalékánál a sarok - és ez magában rejti a sérülésveszélyt is. A lábfejen történő landoláshoz erős vádlira és lábfejizmokra van szükség, de ekkor kisebb a rázkódás és puhább a talajfogás.

"Az emberi láb különleges anatómiája a mezítlábas járás következtében alakult ki, ez a folyamat 6-7 millió éve kezdődött" - magyarázta William L. Jungers, a Stony Brook Egyetem Egészségügyi Központ Anatómiai Tudományok tanszékének vezetője, a cikkhez írt kommentár szerzője. Jungers szerint a mezítlábas futók a sarokra nehezedő erők miatt igyekeznek a lábfejükkel talajt fogni, míg a cipő kipárnázza a sarkakat.

Lieberman azt tanácsolja, mindenki maga döntse el, cipőben vagy mezítláb fut-e. Az előbbiek is megtanulhatják, hogyan fogjanak talajt a lábfejükkel, azonban csak lassan szabad átállni az új technikára, mivel ilyenkor nagy az Achilles-ín gyulladásának kockázata.

A tanulmány a Nature folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés