Mesterséges intelligencia: veszély vagy lehetőség?

Elkészült a Mesterséges Intelligencia Stratégia, amely a mesterséges intelligencia (MI) térhódításával jelentkező technikai és a humán-tudomány területére tartozó kérdésekre keres választ - közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A mesterséges intelligencia használata számos erkölcsi és társadalomtudományi kérdést vet fel, például azt, hogy mennyire fogja háttérbe szorítani a természetes intelligenciát - hangsúlyozta a miniszter a Pannon Egyetemen tartott előadásán. Mint mondta, a várakozások szerint a mesterséges intelligencia használata 2030-ban 14 százalékkal, azaz mintegy 7 ezer milliárd forinttal járul majd hozzá a GDP-hez.

mesterséges intelligencia, MI, tudomány, tudományos érdekességek
mesterséges intelligencia, MI, tudomány, tudományos érdekességek

Veszély vagy lehetőség?

A kreatív ipar részeként működő mesterséges intelligencia térhódítása felveti a kérdést, hogy veszélyként vagy lehetőségként tekintsünk-e erre a folyamatra. Lehetőséget adhat az ember számára például arra, hogy olyan dolgokkal töltse az időt, amellyel nagyobb hozzáadott értéket tud előállítani. Számos felhasználási terület létezik, például arcfelismerésre, állapotfelmérésre, önvezető járművek fejlesztésére, hazugságvizsgálatra és a meghibásodásra utaló zajok azonosítására is használható a mesterséges intelligencia - sorolta a miniszter. Ezek mellett egyes szakmák és állami szolgáltatások területén is egyre nagyobb teret hódít az MI.

A mesterséges intelligencia (MI) az élet minden területén jelentős segítséget nyújthat, az egészségügyben pedig különösen. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A jövő mobilitási kérdéseivel és kihívásaival kapcsolatban Palkovics László kiemelte, hogy az MI közlekedésben való alkalmazása kényelmes és időtakarékos utazást biztosít, kiküszöböli az emberi tévedéseket, valamint hozzájárul az üzemanyag-fogyasztás csökkentéséhez is. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy el szabad-e venni a vezetés élményét az önvezető autók tulajdonosaitól, valamint nem elhanyagolható kérdéskör az sem, hogy mi lesz a döntés alapja, amikor egy veszélyes közlekedési helyzetben két rossz döntés között kell választani - tette hozzá.

Elkészült a stratégia

A Mesterséges Intelligencia Stratégián több mint kétszáz intézmény és cég dolgozott. Egyebek mellett tartalmazza az adat törvények módosítását, szól a nemzeti laboratórium létrejöttéről, de kitér a vállalatok ösztönzésére, a képzések indítására és az automatizált ügyintézésre - például az egészségügy területén. Ezek mellett foglalkozik a kutatás- és infrastruktúra-fejlesztéssel, valamint a rendezendő etikai és jogszabályi ügyekkel is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő