Mennyi só a legjobb a szívnek?

A kutatók szerint a szívbetegek és a cukorbetegek szempontjából a túl kevés só ugyanolyan veszélyes lehet, mint a túl sok.

A Journal of the American Medical Association november 23/30-i számában megjelent tanulmány vezetője, Dr. Martin O'Donnell szerint azonban továbbra is nagyon fontos, hogy a napi 6-7000 milligrammnál több nátriumot fogyasztók csökkentsék sóbevitelüket. A kanadai McMaster Egyetem professzora azonban azt állítja, hogy a közepes vagy átlagos mennyiségű sót fogyasztóknak nem feltétlenül kell tovább csökkenteniük nátriumbevitelüket.

A kutatók hosszú évekig egyetértettek abban, hogy az embereknek csökkenteniük kell sóbevitelüket. Az utóbbi időben azonban egyre több bizonyíték jelenik meg azzal kapcsolatban, hogy az alacsonyabb sóbevitel nem mindenki számára egyformán előnyös. Egy nemrégiben megjelent kutatásból például az derült ki, hogy a sófogyasztás csökkentése ugyan valóban csökkenti a vérnyomást, de a koleszterinszintet, a trigliceridszintet és a szívbetegség egyéb kockázati tényezőit növeli.

A legújabb kutatás eredményei valamelyest eltértek ettől. A kutatók körülbelül 30 ezer szívbeteg vagy a szívbetegség magas kockázatával rendelkező férfiban és nőben mérték a nátrium és kálium kiválasztását a vizeletben. Az eredmények azt mutatták, hogy az átlagos szinttől felfelé vagy lefelé eltérő nátriumkiválasztás a kockázat növekedésével állt összefüggésben. Például azokban, akik az átlagosnál több nátriumot választottak ki, magasabb volt a szívbetegség, szívroham, stroke okozta halálozás, és a szívelégtelenséggel kapcsolatos kórházi kezelés kockázata. Másrészt viszont azokban, akiknek a középértéknél alacsonyabb volt a nátriumkiválasztásuk, szintén magasabb volt a szívbetegség okozta halálozás és a szívelégtelenség okozta kórházi kezelés kockázata.

A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy magasabb káliumkiválasztás esetén a stroke csökkent kockázata mutatható ki az alanyokban. O'Donnell szerint azért különösen fontos e tápanyag jelentőségének kihangsúlyozása, mert erre a nátriummal kapcsolatos tudományos vitában általában nem térnek ki.

Magyarországon az OÉTI jelenleg a 2 éven felülieknek legfeljebb 2000 mg értéken korlátozza a napi nátriumfogyasztást. 51 éves kor felett, valamint magas vérnyomásban, cukorbetegségben vagy krónikus vesebetegségben szenvedők esetében pedig ez a korlát még alacsonyabb. A szakértők becslése szerint az átlagos magyar napi 18 gramm sót, ezzel 7500 mg nátriumot fogyaszt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő