Mennyi mozgás kell a nátha megelőzéséhez?

A testmozgás különböző fokozatai csökkenthetik, de akár növelhetik is a légúti fertőzések kockázatát - állítja Mike Gleeson, a Loughborough Egyetem professzora.

Míg a rendszeres, mértékletes testmozgás csökkentheti a náthaszerű fertőzések kialakulásának kockázatát, a hosszan tartó, kimerítő testmozgás, például a maraton fogékonyabbá teheti az embereket a fertőzésre. Időszerű kutatási téma ez az olimpia évében - nyilatkozta Gleeson, aki pénteken szólalt fel az Association for Science Education (ASE) konferencián a brit Általános Mikrobiológiai Társaság nevében.

A felső légúti fertőzés olyan akut megbetegedés, amelyek az orrot, a garatot és az orr-melléküregeket érinti. Ebbe a kategóriába tartozik a nátha, a mandulagyulladás, az arcüreggyulladás és az influenza. A felső légúti fertőzéseket általában a környezetben keringő vírusok okozzák. Bár állandóan ki vagyunk téve ezeknek a vírusoknak, immunrendszerünk aktuális állapota határozza meg azt, hogy elkapjuk-e ezeket a fertőzéseket vagy sem. A testmozgás pozitív és negatív hatást is gyakorolhat az immunműködésre, amihez a genetika és más külső tényezők, például a stressz, a nem megfelelő táplálkozás és az alváshiány is hozzájárul. E tényezők együttesen határozzák meg, mennyire vagyunk fogékonyak a fertőzésekre.

Gleeson professzor elmondta, hogy a testmozgás érdekes tényező. Ha valaki általában a tévé előtt ül, a fertőzés átlagos kockázatának van kitéve. A kutatások azt bizonyítják, hogy a rendszeres, mérsékelt testmozgás (napi séta) közel harmadával csökkentheti a légúti fertőzések kockázatát.

Ezzel szemben a hosszan tartó, kimerítő testedzést követő időszakokban a fertőződés kockázata valójában megnő. A maratonfutást követő hetekben például a kutatások szerint 2-6-szorosára nőhet a felső légúti betegségek valószínűsége.

Ebben az immunszabályozásban a természetes ölősejtek (NK-sejtek) játsszák a főszerepet, amelyek a vírusfertőzések elleni harc legfontosabb fegyverei. Az NK-sejtek idegen betolakodókként ismerik fel a vírusfertőzött sejteket, és öngyilkosságra kényszerítik őket. Mérsékelt testmozgás végzésekor az NK-sejtek aktivitása fokozódik, míg a megterhelő állóképességi tevékenységek viszont csökkenthetik a természetes ölősejtek működését. Ezeket a változásokat szigorúan szabályozzák a stresszhormonok és más immunsejtek.

Gleeson professzor szerint tehát az a tanulság, hogy mérsékelt testmozgással pozitív hatást gyakorolhatunk az immunrendszerünkre. A nátha kordában tartása érdekében ezért érdemes minden nap gyors sétát tenni. A lényeg az arany középút.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: