Melyik kezünket használjuk? Erről árulkodik

A balkezesek között sok a pszichés zavarokkal küzdő ember, például a skizofrén, és hajlamosabbak a kedélybetegségekre és depresszióra is. Egy, a Yale egyetemen készült kutatás során skizofréneket vizsgáltak, és negyven százalékukról derült ki, hogy balkezesek. Ugyanakkor természetesen az, ha valaki nem jobbkezes, nem jelenti automatikusan azt, hogy pszichés zavara van.

Balkezesség és mellrák

Egy 2007-ben készült brit tanulmány arra a következtetésre jutott hogy a klimax után álló, balkezes nők hajlamosabbak a mellrákra , mint a jobbkezesek. Ha tehát egy nőnek a családi kórtörténetében előfordult mellrák, és balkezes is, érdemes fokozott figyelmet fordítania a szűrővizsgálatokra.

Balkezesség és más betegségek

Szintén Angliában készült az a tanulmány, amely szerint a balkezesek hajlamosabbak az autoimmun betegségekre, illetve a bél gyulladásával járó betegségekre is, mint például a Crohn-betegség vagy az irritábilis bél szindróma (IBS).

A balkezes nők a szklerózis multiplex nevű betegség kialakulására is jóval hajlamosabbak, mint jobbkezes társaik. Ugyanez vonatkozik a különböző alvászavarokra, és a balkezeseknél az is sokkal gyakoribb, hogy felébrednek az éjszaka közepén.

Mi a különbség a bal- és a jobbkezesség között?
Mi a különbség a bal- és a jobbkezesség között?

Így teljesítenek a sportban

A balkezességnek szerencsére előnyei is vannak, például sportolásnál: a balkezes teniszezők, bokszolók és kosárlabdázók mindig nehéz ellenfelek, mivel a jobbkezesek nehezebben tudják kivédeni a mozdulataikat.

Kevéssé ismert tények a balkezességről A lakosság mindössze 10 százaléka balkezes. Tudjuk, hogy az eszközök jó részét, sőt a római írást is a jobbkezesek számára "fejlesztették ki". De mi más következik a balkezességből ?

Hogyan hat a személyiségre?

2012-ben, Új-Zélandon készült egy tanulmány, amely a jobb- illetve balkezesség, illetve a személyiség között keresett összefüggéseket. Sem a jobb-, sem a balkezesek nem mutattak értékelhető különbséget, az viszont kiderült, hogy a kétkezesek (akik a jobbat és a balt is ugyanúgy tudják használni) sokkal nyitottabbak, és introvertáltabbak a többieknél.

Forrás: prevention.com

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: