Mellbimbón keresztül alkalmazott terápia

A mellbimbón keresztül alkalmazott kemoterápia az emlőrák kezelésének hatásosabb módját nyújtja - állítják a Jefferson Egyetem (Philadelphia) munkatársai.

A legtöbb emlőrák a mell tejmirigyeiből alakul ki. Régóta felvetették, hogy a mellbimbón keresztül, közvetlenül a beteg mirigyállományba vezető katéter segítségével kiváltható lenne a hagyományos, intravénás kezelés. Dr. Vered Stearns és munkatársai 12 betegen tesztelték a teória helyességét, az eredményeket három, hagyományos eljárásnak kitett beteggel hasonlították.

Megállapították, hogy a mellbimbón keresztüli kezelés esetén magasabb koncentrációkat lehetett alkalmazni, a mellékhatások pedig alacsonyabb arányban jelentkeztek. A toxikus terhelés csökkentése olyan gyakori, a nem kívánt mellékhatásokat küszöbölhet ki, mint a hajhullás, és a kezelés okozta fáradtság. Az eljárás hátulütőjének a bimbófájdalom, illetve az emlőben kialakuló elnehezedés érzése volt, azonban ezek egy órával a kezelés után maguktól megszűntek.

Sokan bíztatónak vélik a Science Translational Medicine oldalain bemutatott új módszert, azonban például Dr. Stefan Gluck (Braman Emlőrák Intézet, Miami) a szkeptikusok táborát gyarapítja. Mindazonáltal a módszer helyességének alátámasztása további klinikai vizsgálatokat igényel.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció