Mégsem véd a mértékletes alkoholfogyasztás a szívbetegségektől?

Egy új francia tanulmány szerint bár van kapcsolat a mértékletes alkoholfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek csökkent kockázata között, ez nem az alkoholnak köszönhető.

A tanulmány szerzője, Dr. Boris Hansel, aki a párizsi Hopital de la Pitie endokrinológus szakorvosa, kutatása során 149 773 francia felnőtt egészségi állapotát és alkoholfogyasztási szokásait vizsgálta. "A szív- és érrendszeri betegségek és a mértékletes alkoholfogyasztás közötti ok-okozati összefüggés egyáltalán nem bizonyított" - állítja. A tanulmány a European Journal of Clinical Nutrition oldalain került nyilvánosság elé.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy azok a férfiak és nők, akik elmondásuk szerint egy kevés alkoholt isznak naponta, sokkal jobb egészségi állapotnak örvendenek, mint azok, akik sosem, vagy akik rendszeresen sok alkoholt fogyasztanak. Azoknak a férfiaknak, akik mértékkel isszák az alkoholos italokat, alacsonyabb volt a testtömegindexük, a vércukor- és trigliceridszintjük, a vérnyomásuk, és olyan más tényezők, amik a szívbetegségek kockázatát befolyásolhatják.

A hasonló nőknél kisebb haskörfogatot, alacsonyabb vérnyomást és triglicerid-szintet mértek, valamint a "rossz" LDL-koleszterin szintjük is kedvezőbb volt. A kutatás ezenkívül szoros kapcsolatot fedezett fel mindkét nemnél a mértékletes ivás és a "jó" HDL-koleszterin-szint között, mely az ereket védi az elmeszesedéstől.

Viszont a résztvevők összes életmódbeli sajátosságát figyelembe véve, nem találtak közvetlen kapcsolatot a mértékletes alkoholfogyasztás és a szívbetegségek csökkent kockázata között.

"Az összefüggést több tényező együttes hatása eredményezi. A mértékletes ivás általában a szociális státuszból fakad. A nagyobb társadalmi élet, a depresszió kialakulásának kisebb esélye, a sport lehetnek azok a tényezők, amik lecsökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját" - magyarázza Dr. Hansel.

Ez a tanulmány a legújabb azoknak a kutatásoknak a sorában, amelyek megállapították, hogy a mértékkel iszogatóknál kisebb a szív- és érrendszeri betegségek aránya, mint az antialkoholistáknál, vagy az alkoholt mértéktelenül fogyasztóknál. Hansel viszont megkérdőjelezi azt, hogy a mértékletes ivás az, ami véd a szívbetegségek ellen.

Két egyesült államokbeli szakember vitatja a francia tanulmány eredményeit. Az oaklandi kardiológus, Dr. Arthur Klatsky szerint nem bizonyított, hogy az alkohol maga nem véd a szívbetegségektől, ugyanis több korábbi vizsgálat, különböző társadalmi rétegeknél is kimutatta a kis mennyiségű alkohol jótékony hatását.

A portlandi Egészségügyi Kutatóközpont kutatója, Carla A. Green szerint lehet, hogy van egy kevés jótékony hatása magának az alkoholnak is, de az nem olyan jelentős, mint azt a korábbi tanulmányok állítják. A fő érdem az egészséges életvitelé, aminek a mértékletes alkoholfogyasztás is része lehet.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció