Megoldódott az AIDS egyik rejtélye

Amerikai kutatók azonosították a HIV-fertőzésben a kritikus sejtek haláláért felkelős mechanizmust. Rájöttek, hogyan váltja ki a HIV-vírus a védő funkciót ellátó fehérvérsejtek egy csoportjának, a T-sejteknek a pusztulását, ami végül AIDS-et okoz.

Eddig úgy hitték, hogy a HIV-betegeknél a legtöbb elpusztuló immunsejt nem fertőzött, ezért a folyamatot "bámészkodó sejtgyilkosságnak" is nevezték. Az új vizsgálat szerint ezek a "bámészkodó" sejtek egy elégtelen vagy enyhe lefolyású HIV-fertőzés miatt halnak el. "Vizsgálatunk felfedte, hogy a vírus behatol a halálra szánt T-sejtekbe és RNS típusú örökítőanyagából DNS másolatot készít. Ez a folyamat éppen ellentétesen zajlik, mint normálisan, ezért reverz transzkripciónak (fordított átírásnak) nevezzük" - nyilatkozta a csoport vezetője, Gilad Doitsh, a San Franciscói Gladstone Virológiai és Immunológiai Intézet munkatársa.

"Ez a folyamat azonban a sejtek nagy részében nem tökéletes, és a befejezetlen DNS-darabkák felhalmozódnak. Ez arra ösztönzi a sejteket, hogy a szervezet védelmében öngyilkosságot kövessenek el" - magyarázta a szakember. Doitsh és kollégái szerint az elpusztuló T-sejtekből citokineknek nevezett fehérjék szabadulnak fel, melyek gyulladást okoznak. Ez odavonzza az egészséges immunsejteket is, ami a gyulladás fokozódásához és még több immunsejt halálához vezet.

"Felfedeztünk egy teljesen váratlan mechanizmust, mely a T-sejtek elhalásához vezet" - mondta Warner C. Green, az intézet igazgatója. "Ezek az eredmények rávilágítanak, hogy egy, a szervezet által az idegen betolakodók visszaszorítására használt természetes folyamat hogyan siklik félre HIV-fertőzésben az immunsejtek számának súlyos csökkenését eredményezve. Ha ezt az állapotot nem kezeljük, az végül AIDS-hez vezet."

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció