Megnövelheti a vakbél átfúródásának valószínűségét a szmog

A legújabb kutatás a légszennyezés újabb egészségkárosító hatására világított rá: szmogos napokon nagyobb a féregnyúlvány átfúródásának kockázata.

Az júliusi számában közzétett kutatásban a Calgary Egyetem kutatói Dr. Gil Kaplan vezetésével 12 kanadai nagyváros adatai alapján kimutatták, hogy a levegőben lévő ózon rövid távú behatása összefüggésbe hozható a vakbélgyulladás megnövekedett előfordulásával. Az eredmények azt mutatták, hogy a vakbélgyulladás előfordulását megelőző 3-7 napban az ózon 16 részecske per milliárd mértékű emelkedése 22 százalékkal növeli a vakbél átfúródásának (perforációjának) kockázatát.

Kaplan és munkatársai elmondták, hogy a vakbélgyulladás kiváltó okait nem ismerik pontosan, de a légszennyezés egyike lehet ezeknek. A szakértők szerint a 20. század végén a vakbélgyulladás előfordulásának csökkenése a fejlett országokban egybe esett azoknak a jogszabályoknak a hatályba lépésével, amelyek számos légszennyező anyag koncentrációját visszaszorították. Állatkísérletek is kimutatták, hogy a légszennyezés olyan elváltozásokat okozhat a bélben, amelyek fokozhatják a vakbélgyulladás kockázatát.

A mostani kutatásban a szakértők 2004 és 2008 között közel 36 ezer beteg adatainak felhasználásával elemezték a vakbélgyulladás következtében szükségessé vált sürgősségi ellátások arányát. Az ózonkoncentráció rövid távú megemelkedése egybeesett a féregnyúlvány-átfúródás megnövekedett gyakoriságával, ugyanakkor a perforáció nélküli vakbélgyulladás előfordulásával nem állt összefüggésben. A féregnyúlvány-átfúródás kockázata az egymást követő szmogos napok számának növekedésével egyenes arányban nőtt. A hőmérséklet és a páratartalom ugyanakkor nem befolyásolta a vakbélgyulladás arányát.

A szerzők azonban hangsúlyozták, eredményeik nem bizonyítják, hogy a szmog elősegíti a féregnyúlvány átfúródását, és a rendellenesség kialakulásában számos más tényező is szerepet játszhat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +14 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra