Meglepő információ a sejtekről

Egy újabb, a sejtekben működő védekező mechanizmust tártak fel az Országos Onkológiai Intézet kutatói.

A sejtek egészséges működéséhez elengedhetetlen az oxidatív és reduktív folyamatok együttműködése, amelyet számtalan anti- és prooxidáns enzim vezérel. Ezért is olyan fontos az oxidációs károsodások - például a gyulladás, a napfény és a sugárzás - elleni védelem.

sejtek működése, oxidáció, sejtkárosodás, tudomány, onkológia, orvostudomány
sejtek működése, oxidáció, sejtkárosodás, tudomány, onkológia, orvostudomány

Extra fehérjék védik a sejteket

Az intézet Molekuláris Toxikológia és Immunológia Osztályának kutatói a tanulmányban megmutatták, hogy az általuk feltárt mechanizmus nemcsak megvédi a sejteket, de vezérli is az egyes létfontosságú funkcióikat. Leginkább azok a sejtfunkciók érintettek, amelyek rendellenes működést mutatnak az oxidatív stresszel járó folyamatok - például az öregedés, számos szív- és érrendszeri, illetve neurodegeneratív megbetegedés, valamint rák - esetén. A most felfedezett védőhatás hozzájárulhat ezen betegségek káros hatásainak ellensúlyozásához - közölte Nagy Péter, a kutatás vezetője.

Melyek a legfontosabb antioxidánsok? A válaszért kattintson ide!

A tanulmány olyan fehérjemódosulatok képződését és visszaalakulását írja le, amelyek további kénatomok beépülésével járnak a cisztein (Cys) aminosavak, vagyis a fehérjék legsérülékenyebb építőegységeinek az oldalláncaiba. A kutatók rájöttek, hogy a fehérjék Cys aminosav komponensei a sejtekben és a szövetekben alapállapotban is nagy arányban tartalmaznak egy extra kénatomot, és emiatt az érintett fehérjék ideiglenesen inaktivált állapotban fordulnak elő. Ez az inaktív fehérjeállomány a sejtek egyfajta "tartalékának" tekinthető, amely megvédi őket az oxidatív károsodások ellen. Erős oxidatív hatás esetén ugyanis ezekből a fehérjékből olyan új módosulatok képződnek, amelyek a stressz elmúltával enzimatikus utakon visszaalakíthatók sértetlen aktív fehérjékké.

A felfedezés felhívja a figyelmet a betegségek és az egészséges életfunkciók finomhangolt oxidatív vonatkozásaira, valamint alátámasztja korábban nem ismert, sejten belüli védekező mechanizmusok létezését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció