Meglepő dolog derült ki a növényekről

Egy professzor 12 évig tanulmányozta a növények kommunikációját, és meglepő dolgot fedezett fel.

A Cornelli Egyetem egyik professzora, Andre Kessler 12 éven át tanulmányozta a növények kommunikációját. Frissen publikált tanulmányában azt írja, az őszirózsafélék családjába tartozó aranyvessző egyedei érdekes módszerrel képesek jelezni, ha veszélyben vannak.

növények, kommunikáció, növények kommunikációja, tudományos érdekesség
A növények figyelmeztetik egymást a veszélyre. Fotó: iStock

Jelzik egymásnak a veszélyt

A kutató megfigyelte, hogy ezek a növények illékony szerves vegyületeket juttatnak a levegőbe, ha például levélbogarak támadják meg őket. Illetve arra is rájött, hogy a környező növények észlelik ezeket a figyelmeztető üzeneteket, és így fel tudtak készülni a védekezésre. "A növényeknek nincs immunrendszerük, de elég csúnya kémiával tudnak visszatámadni" - emelte ki a szakember.

Ezek a növények nem hiányozhatnak a lakásból - kattintson!

Bizonyos esetekben a növények csak a legközelebbi rokonaikkal kommunikálnak, veszély esetén viszont a többi társukat is figyelmeztetik a fenyegetettségre. A genotípusuk alapján különböző szaguk, illatuk van az egyes növényeknek, de amikor veszélybe kerülnek, ezek egy univerzális jelzéssé válnak, amit minden növény képes felismerni - írja a Daily Mail .

Titkos üzenetek

A szakember a titkosíráshoz hasonlította a növények ezen képességét. "Mi, emberek is rejtjeleket használunk, ha olyan üzenetet szeretnénk küldeni valakinek, amit csak neki szántunk. Ugyanez történik itt is, csak épp kémiai értelemben véve" - magyarázta. Mint mondta, ez az analógia nagyban eltért attól, mint amire számított.

Egy, a The Guardianben tavaly említett kutatás szerint a növények a föld alatt, gyökereikkel küldenek jelzéseket egymásnak, így (is) kommunikálnak. Kessler ennek a kommunikációnak a lehetőségét úgy iktatta ki, hogy cserépbe ültette a növényeket, így azok gyökerei nem küldhettek egymásnak jelzéseket a talajban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5 °C
Minimum: +1 °C

Tovább szakadozik, majd csökken a felhőzet, de az északkeleti, keleti harmadban borult maradhat az ég. A tartós csapadék mindenütt megszűnik, ugyanakkor az éjszaka első felében főként az Észak-Dunántúlon, a hajnali óráktól pedig az északkeleti harmadban fordulhat elő záporos csapadék - egyre inkább hózápor. Az északnyugati szél nagy területen lesz erős, elsősorban a Bakonyban és a Kisalföldön viharos lökések is várhatók. A Zemplén térségében hordhatja is a havat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően -4 és +1 fok között alakul, de a szélvédett, gyengén felhős, havas északkeleti tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra