Meglepő dolog derült ki a növényekről

Egy professzor 12 évig tanulmányozta a növények kommunikációját, és meglepő dolgot fedezett fel.

A Cornelli Egyetem egyik professzora, Andre Kessler 12 éven át tanulmányozta a növények kommunikációját. Frissen publikált tanulmányában azt írja, az őszirózsafélék családjába tartozó aranyvessző egyedei érdekes módszerrel képesek jelezni, ha veszélyben vannak.

növények, kommunikáció, növények kommunikációja, tudományos érdekesség
növények, kommunikáció, növények kommunikációja, tudományos érdekesség

Jelzik egymásnak a veszélyt

A kutató megfigyelte, hogy ezek a növények illékony szerves vegyületeket juttatnak a levegőbe, ha például levélbogarak támadják meg őket. Illetve arra is rájött, hogy a környező növények észlelik ezeket a figyelmeztető üzeneteket, és így fel tudtak készülni a védekezésre. "A növényeknek nincs immunrendszerük, de elég csúnya kémiával tudnak visszatámadni" - emelte ki a szakember.

Ezek a növények nem hiányozhatnak a lakásból - kattintson!

Bizonyos esetekben a növények csak a legközelebbi rokonaikkal kommunikálnak, veszély esetén viszont a többi társukat is figyelmeztetik a fenyegetettségre. A genotípusuk alapján különböző szaguk, illatuk van az egyes növényeknek, de amikor veszélybe kerülnek, ezek egy univerzális jelzéssé válnak, amit minden növény képes felismerni - írja a Daily Mail.

Titkos üzenetek

A szakember a titkosíráshoz hasonlította a növények ezen képességét. "Mi, emberek is rejtjeleket használunk, ha olyan üzenetet szeretnénk küldeni valakinek, amit csak neki szántunk. Ugyanez történik itt is, csak épp kémiai értelemben véve" - magyarázta. Mint mondta, ez az analógia nagyban eltért attól, mint amire számított.

Egy, a The Guardianben tavaly említett kutatás szerint a növények a föld alatt, gyökereikkel küldenek jelzéseket egymásnak, így (is) kommunikálnak. Kessler ennek a kommunikációnak a lehetőségét úgy iktatta ki, hogy cserépbe ültette a növényeket, így azok gyökerei nem küldhettek egymásnak jelzéseket a talajban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció