Megjósolható, hova csap le a villám

A villámok a természet egyik legkiszámíthatatlanabb jelenségei, amelyek embereket és állatokat ölhetnek meg, valamint erdőket és otthonokat gyújthatnak fel vagy rongálhatnak meg. De vajon meg lehet jósolni, hogy mikor és hol csap le a villám?

A Lausanne-i Műszaki Főiskola kutatói egy olyan új rendszert dolgoztak ki, amely képes arra, hogy előre jelezze 30 kilométeres sugarú körben, mikor csap le villám 10-30 percen belül. "A jelenlegi rendszerek lassúak és nagyon bonyolultak, valamint a radarok és műholdak által szolgáltatott drága külső adatokra van szükség hozzájuk. Az új technológia azonban a mesterséges intelligencia és a hagyományos meteorológiai adatok kombinációján alapul" - közölték a kutatók.

villám, villámcsapás, vihar, mesterséges intelligencia
Megjósolható, hova csap le a villám. Fotó: iStock

Életet menthet az új módszer

"A mi módszerünk olyan adatokat használ, amelyet bármely meteorológiai állomástól be lehet szerezni. Ez azt jelenti, hogy távoli térségekre is tudunk előrejelzést készíteni: olyanokra, amelyek kívül esnek a műholdak és a radarok hatósugarán, és ahol nincsenek távközlési hálózatok" - mondta Amirhossein Mostajabi, a technológia feltalálója.

Mi történik, ha belénk csap a villám? A válaszért kattintson ide!

Mivel az adatok valós időben könnyen beszerezhetők, az előrejelzés nagyon gyorsan elkészülhet, és a vészjelzést még azelőtt ki lehet adni, hogy a vihar kialakul - tette hozzá.

Így működik

A kutatók módszere egy olyan számítógépes algoritmust használ, amelyet megtanítottak arra, hogy felismerje a villámláshoz vezető körülményeket. A számítógép megtanításához a kutatók 12 svájci meteorológiai állomás tíz év alatt összegyűjtött adatait használták. Négy tényezőt vettek figyelembe: a légnyomást, a levegő hőmérsékletét, a relatív páratartalmat és a szélsebességet. Ezeket összefüggésbe hozták a villámlások észlelésének feljegyzéseivel és helymeghatározásukkal. Az ily módon megtanított rendszer előrejelzése mintegy 80 százalékos pontosságú volt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A ködfoltok mindenhol feloszlanak, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a délnyugati, déli tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra