Megjósolható, hova csap le a villám

A villámok a természet egyik legkiszámíthatatlanabb jelenségei, amelyek embereket és állatokat ölhetnek meg, valamint erdőket és otthonokat gyújthatnak fel vagy rongálhatnak meg. De vajon meg lehet jósolni, hogy mikor és hol csap le a villám?

A Lausanne-i Műszaki Főiskola kutatói egy olyan új rendszert dolgoztak ki, amely képes arra, hogy előre jelezze 30 kilométeres sugarú körben, mikor csap le villám 10-30 percen belül. "A jelenlegi rendszerek lassúak és nagyon bonyolultak, valamint a radarok és műholdak által szolgáltatott drága külső adatokra van szükség hozzájuk. Az új technológia azonban a mesterséges intelligencia és a hagyományos meteorológiai adatok kombinációján alapul" - közölték a kutatók.

villám, villámcsapás, vihar, mesterséges intelligencia
Megjósolható, hova csap le a villám. Fotó: iStock

Életet menthet az új módszer

"A mi módszerünk olyan adatokat használ, amelyet bármely meteorológiai állomástól be lehet szerezni. Ez azt jelenti, hogy távoli térségekre is tudunk előrejelzést készíteni: olyanokra, amelyek kívül esnek a műholdak és a radarok hatósugarán, és ahol nincsenek távközlési hálózatok" - mondta Amirhossein Mostajabi, a technológia feltalálója.

Mi történik, ha belénk csap a villám? A válaszért kattintson ide!

Mivel az adatok valós időben könnyen beszerezhetők, az előrejelzés nagyon gyorsan elkészülhet, és a vészjelzést még azelőtt ki lehet adni, hogy a vihar kialakul - tette hozzá.

Így működik

A kutatók módszere egy olyan számítógépes algoritmust használ, amelyet megtanítottak arra, hogy felismerje a villámláshoz vezető körülményeket. A számítógép megtanításához a kutatók 12 svájci meteorológiai állomás tíz év alatt összegyűjtött adatait használták. Négy tényezőt vettek figyelembe: a légnyomást, a levegő hőmérsékletét, a relatív páratartalmat és a szélsebességet. Ezeket összefüggésbe hozták a villámlások észlelésének feljegyzéseivel és helymeghatározásukkal. Az ily módon megtanított rendszer előrejelzése mintegy 80 százalékos pontosságú volt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció