Mégis hatásosak a kabalák?

Ideges egy közelgő előadás miatt? Egy tanulmány szerint egy kabala sokat segít. Tehát ha van egy szerencsét hozó nyúlfarka, bátran vigye magával.

"Úgy tűnik, a szerencsehozók növelik az önbizalmat, és így a teljesítményt" - mondja Lysann Damisch, a Kölni Egyetem pszichológus docense, a tanulmány vezetője.

Damisch számára feltűnt, hogy sok sportoló, még sztárjátékosok is, hisznek a babonákban. Michael Jordan kosaras az NBA meze alatt hordta főiskolai csapatának nadrágját a meccsek alatt, és a golfjátékos Tiger Woods egy piros inget visel a versenyeken, általában a játék utolsó napján. Ezek után egy sor kísérletben "szerencse" golflabdák, kabalák és egyszerű jó kívánságok hatásait figyelte meg.

Az egyik kísérletben megkérték a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal egy szerencsehozó tárgyat a vizsgaközpontba. Az emberek különböző tárgyakat hoztak, mint például a jegygyűrűjük, különleges kövek és nagy becsben tartott plüss állatok. Elkérték a kabalákat, hogy lefényképezzék őket. A kutatók később csak a résztvevők felének adták vissza őket. A többieknek azt mondták, hogy csak később tudják visszahozni. Ezután mindenki kitöltött egy számítógépes memória tesztet. Itt jobban teljesítettek azok, akik visszakapták kabalájukat.

Más kísérletekkel a résztvevők önbizalmát mérték. 28 főiskolai hallgató gyakorolta a golflabdák ütését. Néhányan megtudták, hogy "szerencse" golflabdát kaptak, másoknak erről nem szóltak. A tanulmány szerzői megállapították, hogy ezek a "szerencsehozó" golflabdák szintén javították a teljesítményt.

A harmadik kísérletben 51 német nőt kértek meg arra, hogy végezzenek el egy kézügyességi feladatot. Itt kis golyókat kellet egy lemezen található lyukakba helyezni. Akiknek sok szerencsét kívántak az elején, jobban ment a gyakorlat, mint akiknek egyszerűen csak a kezdésről szóltak.

Damisch szerint ezek a hiedelmek javítják a teljesítményt "különösen olyan esetekben, amikor az emberek kicsit bizonytalannak érzik magukat, és így akarnak önbizalomra szert tenni - például egy verseny vagy vizsga előtt, akár egy állásinterjún." Ám a talizmánok néha cserbenhagynak.

"Ez a stratégia persze még mindig nem garantálja, hogy az emberek megnyerik a versenyt, vagy megkapják az állást, de úgy tűnik, hogy egy picivel jobban szerepelnek, ha kabalájuk a közelben van.

Erről a tanulmányról bővebben a Psychological Science című folyóirat 2010. júliusi számában olvashatnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső