Megdőlt néhány tévhit a prosztatarák kapcsán

A korábbi ígéretes eredményekkel szemben úgy tűnik, az E-vitamin, a szelén és a szója nem védi meg a prosztataráktól a rákmegelőző állapotban szenvedőket - közölték kanadai kutatók Chicagóban, az Amerikai Urológusok Társaságának éves kongresszusán.

Korábbi kutatások adataiból az látszott, hogy ez a három anyag lehet a csodaszer a prosztatarák ellen, azonban Dr. Neil E. Fleshner, az Ontario Onkológiai Intézet Klinikai Tudományok Központja és a Toronto Egyetem kutatója 303 rákmegelőző állapotban, úgynevezett intraepiteliális neopláziában szenvedő férfin elvégzett vizsgálatából kiderült, ez sajnos nincs így. A férfiakat véletlenszerűen sorolták két csoportba, felerészben szójafehérjét, E-vitamint és szelént kaptak, felerészben pedig placebót. A három évig tartó nyomonkövetés ideje alatt 26 százalékban alakult ki prosztatarák, ám a táplálékkiegészítők nem csökkentették a kockázatot. Fleshner azonban hozzátette, egészséges emberek esetében azonban hatásosak lehetnek ezek a szerek.

Két másik friss tanulmány (JAMA, 2009. január 7.) is arról számolt be, hogy a C- és E-vitamin, valamint a szelén nem előzi meg a prosztatarákot, továbbá az is bebizonyosodott, hogy a B, C, D, E-vitaminok, a folsav és a kalcium sem együtt, sem külön-külön nem előzi meg a daganatokat. Azonban a szójafehérje hatékony lehet a prosztatarák korai formáinak megelőzésében, továbbá gátolhatja a daganat kiújulását és az áttétek képződését.

Douglas MacKay, a Felelős Táplálkozásért Központ tudományos igazgatóhelyettese szerint lehetetlen olyan tablettát gyártani, amellyel megelőzhető a rák, azonban a szójában található izoflavonokat és más táplálékkiegészítőket "a férfiaknak az egészséges életmód részeként kellene tekinteniük". "Emellett a feldolgozatlan élelmiszerek, különböző kivonatok és gyógynövények hatása összetett, amelyet nem lehet randomizált klinikai vizsgálatokkal mérni" - tette hozzá MacKay.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció