Meditáció segít a súlyos betegeknek

Svájci kutatók megállapították, hogy egy speciális meditációs technika képes csillapítani a szklerózis multiplexes betegek depresszióját és szorongását.

A vizsgálat kisszámú mintára terjedt ki, olyan szklerózis multiplexes betegekre, akik részt vettek a meditációs programban, és olyanokra, akik nem. A meditáció biztonságos, a gyógyszereknél olcsóbb eljárás, melyet a téma szakértője, Dr. Moses Rodriguez professzor (Mayo Klinika, Rochester) is messzemenőkig támogat. A korábbi vizsgálatok szerint a szklerózis multiplexes betegek mintegy fele depresszióban, negyede szorongásban szenved, kétharmada érez levertséget, mely többségük szerint a legzavaróbb tünet.

A svájci Baseli Kórház kutatói 150 beteget vizsgáltak, akik a hagyományos gyógyszeres kezelésben, illetve egy nyolc hetes, jógára épülő meditációs, programban vettek részt. A meditáló betegek alacsonyabb szintű levertségről számoltak be, és a depressziót illetően hat hónapon belüli nagyobb életminőségi javulásról adtak számot, mint a hagyományos terápia esetén. A tanulmány a Neurology folyóirat szeptember 28-i számában látott napvilágot.

Clevelandi kutatók szakértői kommentárjukban a vizsgálat eredményeit csak korlátozottan tartják elfogadhatónak, ugyanis a vizsgálatot végzők figyelmen kívül hagyták azt, hogy a meditációban részt vevők milyen más extra kezelési eljárásban részesültek.

Azonban Dr. Jinny Tavee kommentárjában megjegyzi, hogy saját praxisában a meditáció pozitív hatásait tapasztalta. "A szklerózis multiplexes gyógyszerek hátránya, hogy depresszióssá, fáradttá és szomorúvá tesznek, ugyanakkor az alapbetegséget nem gyógyítják" - véli a szakértő. "Ellenben a meditáció segíti objektivizálni a beteg érzéseit a fájdalmat, a depressziót, és a szorongást illetően."

Tavee gyakran találkozott az eljárással szemben szkeptikus betegekkel, de az esetek zömében sikerült őket rávenni az alkalmazásra, ugyanis a módszer ingyenes, nincsenek mellékhatásai, és a hatástalanság esetén a betegek nem veszítenek semmit sem.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: