Májbetegséget okozhat az üdítőkben használt cukorpótló!

Az elhízással már összefüggésbe hozott magas fruktóztartalmú kukoricaszirup a máj számára is ártalmas lehet - állítják a Duke Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói.

"A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup fogyasztása kutatásaink szerint kapcsolatban áll a nem-alkoholos eredetű zsírmájban szenvedő betegek májának hegesedésével (fibrózisával)" - mondta Dr. Manal Abdelmalek gasztroenterológus-hepatológus docens.

A kutatók 427 nem alkoholos eredetű zsírmájban (NAFLD) szenvedő beteg étrendjének szokásait mérték fel, majd a májból vett szövetminták segítségével keresték a választ arra, valóban összefügg-e a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup és a máj hegesedése. A felnőtt betegek mindössze 19 százaléka számolt be arról, hogy nem fogyaszt kukoricaszirupot tartalmazó üdítőitalokat, miközben 52 százalék heti 1-6 pohárral iszik ilyeneket, 29 százalék pedig naponta. A fruktózbevitel növekedése összefüggést mutat a máj fibrózisával. A kukoricaszirup hozzájárul a metabolikus szindróma kialakulásához, a következményes inzulinrezisztencia pedig károsítja a májat is.

A NAFLD az amerikai felnőttek 30 százalékát érinti és bár csak keveseknél alakul ki májzsugor, a betegeknél magasabb a májelégtelenség és a májrák kockázata, továbbá nagyobb valószínűséggel szorulnak később májátültetésre. A betegségnek jelenleg nincs ismert gyógymódja.

"Úgy tűnik, vissza kell térnünk az egészségesebb étrendre, amely holisztikus szemléletű. A főleg üdítőitalokban és feldolgozott élelmiszerekben megtalálható kukoricaszirup mégsem olyan ártalmatlan, mint gondoltuk" - mondta Abdelmalek.

A fruktózfogyasztás az 1970-es évek óta exponenciálisan emelkedett, ezzel párhuzamosan nőtt az elhízás és szövődményeinek előfordulása. "Úgy tűnik, a kukoricaszirup táplálja az elhízásjárványt, de idáig nem merült fel, hogy a májbetegséghez is hozzájárulna" - mondta Abdelmalek.

"További vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy a kukoricaszirup étrendből történő kiiktatása jár-e valamilyen kedvező hatással."

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció