Lyme-kóros múmia

Az 5300 éves jégmúmiánál, Ötzinél diagnosztizálták a világtörténelem első Lyme-kórját - írja a www.huffingtonpost.com

. A múmiát 20 éve találták meg a Kelet-Alpokban, és a kutatók 2008 óta vizsgálják mitokondriális DNS-ét. Genomjának, azaz teljes genetikai állományának feltérképezése közben a Lyme-kórt okozó baktérium, a Borrelia burgdorferi genetikai anyagára bukkantak.

A vizsgálatok közben fény derült arra is, hogy Ötzi laktóz-intoleranciában szenvedett, szív-és érrendszeri problémái voltak, valamint, hogy barna szeme volt és nullás vércsoportja. Az eredmények a Nature Communications nevű lapban jelentek meg.

A szakértők Ötzi genetikai rokonait is szeretnék felkutatni. Az elemzések szerint Ötzinek Szardínia és Korzika szigetén élnek közös ősöktől származó genetikai rokonai. "Valószínűleg a szigetlakók és a jégbe fagyott ember közös felmenőkkel rendelkeznek. De hogy milyen vándormozgások állnak a rokonság mögött, egyelőre tisztázatlan" - mondta Albert Zink, az Európai Múmiakutató Intézet kutatója.

Kiderült az is, hogy Ötzi laktóz-intoleranciában szenvedett. Ez a tudósokat annyira nem lepte meg, hiszen Ötzi abban az időszakban élt, amikor az ember éppen csak elkezdett letelepedni, és földműveléssel foglalkozni, és az a képesség, hogy a felnőttek meg tudják emészteni a tejet, csak akkoriban vált evolúciós előnnyé.

Mégsem ezek a betegségek okozták a 45 éves ősember halálát, hanem bal vállába fúródott kovakő nyílhegy.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső