Lusta egerek oldhatják meg az elhízás problémáját

Az orlandói Sanford-Burnham Orvosi Kutatóintézet munkatársai egy állatkísérletes modell segítségével közelebb kerültek az elhízás problémájának megoldásához.

A Cell Metabolism oldalain olvasható tanulmány szerint a kutatók olyan egereket tenyésztettek ki, melyeknek izmai igen alacsony mennyiségben tartalmazzák a PGC-1-nek nevezett fehérjét. Dr. Daniel Kelly és munkatársai meglepetéssel tapasztalták, hogy ezek az állatok nem mutatták a túlsúly, illetve az elhízás jeleit. Minden más szempontból normálisnak néztek ki, és probléma nélkül sétáltak ketreceikben. Ellenben forgókerékbe helyezve a kontrollegerekhez képest ezek az állatok jóval lustábbnak bizonyultak: míg a kontrollegyedek átlagosan 170 percig, a speciális állatok csak 6,6 percig futottak.

A meglepő az volt a vizsgálatban, hogy ezek az egerek úgy voltak képtelenek intenzív gyakorlatok kifejtésére, hogy ebben az extra tömeg sem hátráltatta őket. Sok, korábban közölt feltételezés szerint a PGC-1 hiánya okozhat cukorbetegséget, azonban az egerekben nem mutatkoztak problémák az inzulinkezelésre adott válaszban.

Kelly és munkatársai jelenleg azon dolgoznak, hogy ezekbe a "lusta" egerekbe visszajuttassa a PGC-1-et, és kiderítsék, miként befolyásolhatja ez az állatok mozgáskészséget. A felfedezésben olyan perspektívák lehetnek, mint az ágyhoz kötöttek fizikai felépülésének segítése, az elhízottak testmozgásra serkentése vagy az űrhajósok súlytalanság alatt történő izomleépülésének regenerációja.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció