Legyőzhető a gyógyszernek is ellenálló, halálos baktérium

Mivel a legjobb antibiotikumok lassan csődöt mondanak, a tudósok a természetben előforduló enzimek felé fordulnak a Staphylococcus baktériumok terjedésének megakadályozásában. Úgy tűnik, már a megfelelő mennyiség előállítása sem okoz gondot a tudósoknak.

A Rockefeller Egyetem kutatói ennek megoldására olyan lizint hoztak létre, amely egerekben nemcsak elpusztította a többszörösen gyógyszerrezisztens Staphylococcus aureust (MRSA), de a hagyományos, eddig a rezisztencia miatt nem használt antibiotikumokkal is együttműködik.

Vincent Fischetti, a Bakteriológiai és Immunológiai Laboratórium vezetője munkatársaival már öt éve próbálkozik olyan lizin kifejlesztésével, amely a Staphylococcusokra specifikus, de mindig ugyanazzal a problémával találták szembe magukat. Bár sikerült nagyobb mennyiséget létrehozniuk, az enzimek mindig összetapadtak, oldhatatlan csomót képezve.

A lizinek, melyek a baktériumokat évmilliárdok óta megfertőző vírusokból származó fehérjék, két fő alkotórészből állnak. Az egyik rész felismeri a megfertőzendő baktériumtörzset, míg a másik molekuláris fúróként működve lukakat fúr a baktérium sejtfalába, ezzel elpusztítva azt. A két komponens olyan gyorsan és hatékonyan dolgozik, hogy a baktériumoknak esélyük sincs rezisztenciát kifejleszteni ellene.

Fischetti és csapata 20-25 különböző Staphylococcus-specifikus lizinből hozott létre olyan változatot, amely elegendő mennyiségben termelődve nem csapzódott össze. Ezt ClyS-nek (Stpahylococcus-specifikus kiméra-lizinnek) nevezték el. "Az antitestek nem tudják semlegesíteni és nem kezelik idegen fehérjeként, így az enzim nagyon hatékony" - mondta el Fischetti.

A ClyS segítségével nemcsak a potenciálisan halálos MRSA ellen vehetjük fel a harcot, de leporolhatunk számos olyan antibiotikumot, amely ellen a baktérium rezisztenssé vált. Például oxacillinnel együtt adva a ClyS szinergistaként viselkedik, ez lehetővé teszi, hogy mindkét szert nagyon alacsony dózisban adhassuk, csökkentve ezzel a költségeket.

A tanulmány az Antimicrobial Agents and Chemotherapy folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció