Legyőzheti az ízületi gyulladást egy zöldség

A Kelet-Angliai Egyetem (UEA) tudósai olyan vizsgálatot indítottak, melynek célja kideríteni, hogyan segíthet a brokkoli az osteoarthritis, azaz az ízületi gyulladás elleni harcban.

A kezdeti laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a brokkoliban található egyik anyag, a szulforafán blokkolja a leggyakoribb ízületi gyulladás, az osteoarthritis során azt az enzimet, ami az ízületek leépülését okozza. A brokkolinak már korábban rákmegelőző hatást tulajdonítottak, ez az első vizsgálat, amely az ízületekre gyakorolt hatását tanulmányozza.

A 650000 fontos (204 millió forint) alapból gazdálkodó projekt feladata lesz felderíteni, hogyan lassítja le és akadályozza meg az osteoarthritis kialakulását a szulforafán. Előkészítik az első kezelést, mely talán egy új és biztos módszer lesz ennek a fájdalmas betegségnek a kezelésében és megelőzésében.

A szulforafán bioaktív összetevő, amely megtalálható a brokkoliban és rokonaiban. A brokkoli fogyasztása magas szulforafán-szintet eredményez a vérben, de a kutatók még nem tudják, hogy a szulforafán elegendő mennyiségben jut-e el az ízületekhez. Ez az egyik mechanizmus, amelyet az UEA kutatóinak fel kell deríteni.

Reuma? Görcsös fájdalom? Recseg-ropog a porc? VAN SEGÍTSÉG! CROTALGIN® termékcsalád: Több mozgás, kevesebb fájdalom, hogy a mozgás újra öröm legyen! Megoldás itt! Az osteoarthritis súlyos rokkantsághoz vezet. Ez a degeneratív ízületi betegség fokozatosan pusztítja el a kéz, a láb, a gerinc, a csípő és térdízületek porcait az érintett időseknél. Egyelőre nincs rá gyógymód, csak fájdalomcsillapítás és műtéti pótlás lehetséges.

"Az Egyesült Királyság lakossága eléggé elöregedett, ezért fontos, hogy új stratégiát dolgozzunk ki az öregkori betegségek kezelésére. Az osteoarthritis kezelése sok szempontból fontos. Javítjuk a betegek életminőségét, és ez által csökkentjük a gazdasági nyomást a lakosságon" - mondta az UEA biológus professzora és a kutatás vezetője, Ian Clark.

A hároméves projekt részét képezi más osteoarthritisre jótékony hatású élelmiszerek, például a fokhagyma vizsgálata, amelyben nagy mennyiségben található diallil-diszulfid, amelyről szintén kimutatták laboratóriumi vizsgálatok, hogy lassítja a porcok leépülését.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: