Koronavírus: meglepő hatással van a Földre

A járvány következtében az egykor zsúfolt utcák világszerte elnéptelenedtek, erőteljesen visszaesett a közlekedés minden fajtája, ez pedig a szeizmográfokon is érzékelhető.

Mióta világszerte egyre több helyen vezetnek be kijárási korlátozást vagy tilalmat, szó szerint elcsendesedett a Föld. Tudósok megállapították, hogy jóval lecsökkent a közlekedési eszközök okozta rezgések mennyisége, ez pedig a szeizmológusok hasznára válhat. Mivel megcsappant az ember keltette szeizmikus háttérzaj, így jóval kisebb földmozgásokat is képesek detektálni.

Koronavírus: így ellenőriz a Google A legnépszerűbb webes keresőhöz kapcsolódó vállalat bejelentette, hogy a járvány visszaszorításának céljából a felhasználóktól begyűjtött lokációs adatok alapján országonként statisztikákat készít arról, hol mennyire tartja be a lakosság a kijárási korlátozásokat. Részletek itt.

Brüsszelben például március közepe, vagyis az iskolák és üzletek bezárása óta, 30-50 százalékkal csökkent a szeizmikus háttérzaj. "A mostani szint megfelel annak, amit általában karácsony első napján szoktunk mérni" - mondta Thomas Lecocq, a Belga Királyi Obszervatórium tudósa. Hozzátette, hogy ennek köszönhetően most a felszínen elhelyezett szeizmométerek ugyanolyan kifinomult mérésre képesek, mint a 100 méterrel a felszín alá lefúrt eszközök.

Világszerte csökkent az ember keltette szeizmikus háttérzaj. Fotó: Getty Images
Világszerte csökkent az ember keltette szeizmikus háttérzaj. Fotó: Getty Images

De hasonlót tapasztalt Paula Koelemeijer is, aki Nyugat-Londonnál végzett szeizmológiai vizsgálatokat. Celeste Labedz, egy kaliforniai PhD-hallgató pedig a Los Angeles-i földmozgásokról osztott meg meglepő kimutatást Twitteren.

A szakértők megjegyzik, hogy amellett, hogy a korábban mérhetetlen földmozgások érdekes adatokat szolgáltathatnak a kutatóknak, a szeizmográfok méréseivel ellenőrizhető, hol mennyire tartja be a lakosság a járvány visszaszorítására hozott intézkedéseket.

Forrás: CNN

A koronavírus miatt kialakult vészhelyzet hatással van az érettségi vizsgákra is: a járvány leginkább bizonytalanságot hozott ezen a téren is. Az nlc.hu összefoglalta, hogy jelenleg mit lehet tudni ezzel kapcsolatban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: