Koronavírus: furcsa módszerrel szűrnék a betegeket

A koronavírusos betegek hangjának elemzésével nyert vokális biomarkerek segíthetnek azonosítani a fertőzést - közölte a módszert tesztelő projektet vezető izraeli védelmi minisztérium.

Bizonyítottan koronavírusos betegektől gyűjt hangmintákat egy saját fejlesztésű applikációval a Vocalis Health nevű izraeli start-up. A cégnek kórházak és tudományos intézmények is segítenek a mintagyűjtésben.

koronavírus, koronavírus-teszt, koronavírus szűrés, koronavírus tüdő, koronavírus hang,
koronavírus, koronavírus-teszt, koronavírus szűrés, koronavírus tüdő, koronavírus hang,

Vokális ujjlenyomatokat keresnek

Egy koronavírus-fertőzésből kigyógyult, 37 éves amerikai nő leírta, mit élt át - olvassa el beszámolóját!

A koronavírus-fertőzöttektől gyűjtött hangmintákat egy mesterségesintelligencia-alapú algoritmus fogja elemezni az egyedi jegyek, úgynevezett vokális ujjlenyomatok után kutatva. A koronavírus ugyanis hatással van a légzőrendszerre, emiatt pedig megváltoztathatja az ember hang- és légzési mintázatát is - vélik a szakemberek.

A tanulmány keretében kizárólag a részt vevő egészségügyi dolgozók és a koronavírusos páciensek használják az applikációt, de a cég bárkitől szívesen fogad hangmintát a weboldalán. A tanulmány előzetes eredményei várhatóan hat héten belül lesznek elérhetőek.

Megkönnyítené a munkát

Az algoritmust a koronavírus-fertőzés távdiagnosztizálásához és a betegek monitorozásához használnák majd fel - ismertette Tal Wenderow, a Vocalis Health elnök-vezérigazgatója. A kutatók reményei szerint a fejlesztés révén nyert adatok segítségével az egészségügyi rendszer képes lesz felmérni, hogy kinek van szüksége tesztelésre vagy kórházi ellátásra.

Koronavírussal fertőzött kismama szült Ukrajnában - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció