Koronavírus: furcsa módszerrel szűrnék a betegeket

A koronavírusos betegek hangjának elemzésével nyert vokális biomarkerek segíthetnek azonosítani a fertőzést - közölte a módszert tesztelő projektet vezető izraeli védelmi minisztérium.

Bizonyítottan koronavírusos betegektől gyűjt hangmintákat egy saját fejlesztésű applikációval a Vocalis Health nevű izraeli start-up. A cégnek kórházak és tudományos intézmények is segítenek a mintagyűjtésben.

koronavírus, koronavírus-teszt, koronavírus szűrés, koronavírus tüdő, koronavírus hang,
Hangminták alapján szűrnék a koronavírusos betegeket. Fotó: Getty Images

Vokális ujjlenyomatokat keresnek

Egy koronavírus-fertőzésből kigyógyult, 37 éves amerikai nő leírta, mit élt át - olvassa el beszámolóját!

A koronavírus-fertőzöttektől gyűjtött hangmintákat egy mesterségesintelligencia-alapú algoritmus fogja elemezni az egyedi jegyek, úgynevezett vokális ujjlenyomatok után kutatva. A koronavírus ugyanis hatással van a légzőrendszerre, emiatt pedig megváltoztathatja az ember hang- és légzési mintázatát is - vélik a szakemberek.

A tanulmány keretében kizárólag a részt vevő egészségügyi dolgozók és a koronavírusos páciensek használják az applikációt, de a cég bárkitől szívesen fogad hangmintát a weboldalán. A tanulmány előzetes eredményei várhatóan hat héten belül lesznek elérhetőek.

Megkönnyítené a munkát

Az algoritmust a koronavírus-fertőzés távdiagnosztizálásához és a betegek monitorozásához használnák majd fel - ismertette Tal Wenderow, a Vocalis Health elnök-vezérigazgatója. A kutatók reményei szerint a fejlesztés révén nyert adatok segítségével az egészségügyi rendszer képes lesz felmérni, hogy kinek van szüksége tesztelésre vagy kórházi ellátásra.

Koronavírussal fertőzött kismama szült Ukrajnában - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)