Koronavírus: ezek lehetnek a Föld járványmentes pontjai

Egyes helyeken még nincs nyoma a betegségnek, más helyeken pedig már leszámoltak vele - legalábbis a jelentések szerint.

Koronavírus: a gyerekeknél Kawasaki-kórt okoz? - kattintson a válaszért.

Harmincnégy olyan ország, illetve terület van a Földön, ahonnan eddig egyetlen koronavírusos fertőzöttet sem jelentettek, ötnél pedig már nincs egyetlen beteg sem. Az ENSZ által elismert 247 ország és terület közül április 20-áig 213-ból jelentettek legalább egy koronavírusos esetet, írja a New York Post. Ezek közül 186-ban közösségen belüli terjedést is tapasztaltak, 162-ben pedig haláleseteket is.

Ha van, akkor sem biztos, hogy tudják

34 olyan ország, illetve terület van tehát, ahonnan egyetlen vírusfertőzöttet vagy elhunytat sem jelentettek, köztük például a Comore-szigetek, Lesotho, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, illetve olyan apró, távoli szigetek, mint például a csendes-óceáni Nauru, Kiribati vagy a Salamon-szigetek. Ezeken a helyeken valószínűleg azért nincs ismert eset, mert többségük nehezen megközelíthető, illetve viszonylag kevés turista vagy átutazó fordul meg itt. Másrészt pedig a kis óceániai szigeteken megfelelő technikai háttér sem feltétlenül áll rendelkezésre, hogy jelentsék a potenciális fertőzötteket - ha lennének (sok helyen valószínűleg kórház sincs).

koronavírus, nincs fertőzött, Kiribati
Kiribatinak 115 ezer lakosa van, és hivatalosan egy koronavírusos sincs köztük. Fotó: Getty Images

Itt hivatalosan már nincs több beteg

A New York Post szerzője azt is kiemeli, hogy attól, hogy ezekről a helyekről nem jelentettek megbetegedéseket, még lehetnek koronavírus-fertőzöttek. Például Észak-Korea is vírusmentesnek mondja magát, de mivel Kínával, Oroszországgal és Dél-Koreával határos, ahol sok a beteg, a cikk szerzője szerint a vírus bejuthatott a diktatórikus államba. Öt olyan országról, illetve területről is tudunk, ahonnan jelentettek megbetegedéseket, de már egyetlen beteget sem tartanak nyilván. Ezek a következők: Grönland, Anguilla, Jemen, illetve a karib-tengeri Saint-Barthélemy francia tengerentúli terület és Saint Lucia szigetállama.

Forrás: NYPost

Egy kecske és egy banán is elkapta a koronavírust Tanzániában. Ezt mutatták ki legalábbis a ki tudja honnan importált koronavírus-tesztek. Az országos laborhálózat vezetőjét felfüggesztették - további részletek az nlc.hu cikkében.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció