Koronavírus: érdekes felfedezést tettek a kutatók

Evolúciós "robbanásokat" fedeztek fel az új koronavírus (SARS-COV-2) variánsainak történetében ausztrál kutatók.

Koronavírus: jön a 100 százalékban védő vakcina.

A COVID-19-et okozó vírus rövid időszakokra képes felgyorsítani evolúciós ütemét, és más vírusoknál sebesebben hoz létre variánsokat - állapította meg a Molecular Biology and Evolution című tudományos lap pénteki számában közölt kutatás, melyet a Peter Doherty ausztrál járványkutató intézet vezetett. A tanulmány részletesen bemutatja az új koronavírus "mutációs robbanásait", amelyeket követően a variánsok keletkezése újra normális tempóban zajlik tovább.

Evolúciós robbanásokat fedeztek fel az új koronavírus variánsainak történetében.
Evolúciós robbanásokat fedeztek fel az új koronavírus variánsainak történetében. Fotó: Getty Images

Több száz variáns genomját szekvenálták

A Melbourne-i Egyetemen dolgozó Sebastian Duchene és kutatócsoportja a vírus több száz variánsának genomját szekvenálta, hogy megértsék az aggodalomra okot adó variánsok, mint a delta vagy az omikron keletkezésének mechanizmusát. "Eleinte úgy véltük, a SARS-CoV-2 megnövelte az evolúciós sebességét, de valójában arra képes, hogy időszakosan gyorsuljon fel" - mondta Duchene.

A szakemberek kimutatták, hogy az aggodalomra okot adó variánsok - köztük a béta és a delta - gyorsabban, hetek alatt mutálódtak, mint a korábbi változatok, melyek hónapok alatt keletkeztek. Megjegyezték továbbá, hogy az úgynevezett helyettesítési rátának - vagyis az új mutációk számának az egyes generációkban - négyszer gyorsabbnak kell lennie, mint a háttérsebesség, hogy a négy elemzett, aggodalmat keltő változat létrejöjjön.

"A delta például mindössze hat hét alatt alakult ki az eredeti formából" - magyarázta Duchene, aki hozzátette: a vírus erős természetes szelekciója az immunitás elkerülése érdekben, valamint a vírusátadások magas száma mind szerepet játszhat a gyors mutációs időszakok kialakulásában.

A genomkutatás fontossága

A tudósok szerint az eredmények bizonyítják, milyen fontos a genomkutatás ahhoz, hogy korán felismerhessék az új variánsokat. "Bármi, amit megtehetünk azért, hogy kevesebb vírus legyen forgalomban, segít mérsékelni az új variánsok valószínűségét" - mutatott rá Duchene.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: