Koronavírus: érdekes felfedezést tettek a kutatók

Evolúciós "robbanásokat" fedeztek fel az új koronavírus (SARS-COV-2) variánsainak történetében ausztrál kutatók.

Koronavírus: jön a 100 százalékban védő vakcina.

A COVID-19-et okozó vírus rövid időszakokra képes felgyorsítani evolúciós ütemét, és más vírusoknál sebesebben hoz létre variánsokat - állapította meg a Molecular Biology and Evolution című tudományos lap pénteki számában közölt kutatás, melyet a Peter Doherty ausztrál járványkutató intézet vezetett. A tanulmány részletesen bemutatja az új koronavírus "mutációs robbanásait", amelyeket követően a variánsok keletkezése újra normális tempóban zajlik tovább.

Evolúciós robbanásokat fedeztek fel az új koronavírus variánsainak történetében.
Evolúciós robbanásokat fedeztek fel az új koronavírus variánsainak történetében. Fotó: Getty Images

Több száz variáns genomját szekvenálták

A Melbourne-i Egyetemen dolgozó Sebastian Duchene és kutatócsoportja a vírus több száz variánsának genomját szekvenálta, hogy megértsék az aggodalomra okot adó variánsok, mint a delta vagy az omikron keletkezésének mechanizmusát. "Eleinte úgy véltük, a SARS-CoV-2 megnövelte az evolúciós sebességét, de valójában arra képes, hogy időszakosan gyorsuljon fel" - mondta Duchene.

A szakemberek kimutatták, hogy az aggodalomra okot adó variánsok - köztük a béta és a delta - gyorsabban, hetek alatt mutálódtak, mint a korábbi változatok, melyek hónapok alatt keletkeztek. Megjegyezték továbbá, hogy az úgynevezett helyettesítési rátának - vagyis az új mutációk számának az egyes generációkban - négyszer gyorsabbnak kell lennie, mint a háttérsebesség, hogy a négy elemzett, aggodalmat keltő változat létrejöjjön.

"A delta például mindössze hat hét alatt alakult ki az eredeti formából" - magyarázta Duchene, aki hozzátette: a vírus erős természetes szelekciója az immunitás elkerülése érdekben, valamint a vírusátadások magas száma mind szerepet játszhat a gyors mutációs időszakok kialakulásában.

A genomkutatás fontossága

A tudósok szerint az eredmények bizonyítják, milyen fontos a genomkutatás ahhoz, hogy korán felismerhessék az új variánsokat. "Bármi, amit megtehetünk azért, hogy kevesebb vírus legyen forgalomban, segít mérsékelni az új variánsok valószínűségét" - mutatott rá Duchene.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)