Koronavírus: drónokkal szűrnék ki a betegeket

A koronavírus-járvány még mindig rohamosan terjed világszerte, megfékezését pedig nagyban akadályozza a kór hosszú lappangási ideje, valamint az, hogy a tünetmentes betegek is fertőzőképesek lehetnek. Nem csoda tehát, hogy egyre több kutatócsoport rukkol elő olyan innovatív ötletekkel, amelyek megkönnyíthetik a betegek kiszűrését.

A Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) kutatói most olyan drónokat fejlesztenek, amelyek képesek megfigyelni a légúti és légzőszervi betegségekkel - köztük az új típusú koronavírus okozta Covid-19-cel - küzdő páciensek állapotát.

koronavírus, koronavírus szűrés, koronavírus kimutatása, koronavírus drón
koronavírus, koronavírus szűrés, koronavírus kimutatása, koronavírus drón

Ezt mérik a drónok

Az izraeli kutatók szerint a koronavírusos betegek hangjának elemzésével nyert vokális biomarkerek is segíthetnek azonosítani a fertőzést. Olvassa el a részleteket!

A mostani járványhelyzetben is bevethető drónokat olyan érzékelővel látják el, amely távolról képes ellenőrizni egy páciens testhőmérsékletét, valamint szív- és légzési ritmusát. A gépek továbbá képesek észlelni, ha valaki köhög vagy tüsszent az irodákban, az óceánjárókon, a repülőtereken, az idős emberek ápolására szolgáló intézményekben és minden egyéb helyen, ahol kifejezettem magas a koronavírus továbbterjedésének kockázata.

A projektet vezető Javaan Chahl szerint a technológiát eredetileg a háborús övezetekben és természeti katasztrófák idején való bevetésre fejlesztették ki, de most kulcsfontosságú szerepet játszhat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A közösségekben hasznos lehet

"Lehet, hogy egy drón nem fogja kiszűrni az összes koronavírusos esetet, de hasznos eszközként fog szolgálni a betegség jelenlétének kimutatására egy adott helyen vagy közösségben" - véli a szakember. Az UniSA már el is kezdte az együttműködést egy drónfejlesztéssel foglalkozó vállalattal, hogy optimalizálja a technológiát és alkalmazhatóvá tegye azt egyebek között a kormányok és az egészségügy számára.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső