Koronavírus: drónokkal szűrnék ki a betegeket

A koronavírus-járvány még mindig rohamosan terjed világszerte, megfékezését pedig nagyban akadályozza a kór hosszú lappangási ideje, valamint az, hogy a tünetmentes betegek is fertőzőképesek lehetnek. Nem csoda tehát, hogy egyre több kutatócsoport rukkol elő olyan innovatív ötletekkel, amelyek megkönnyíthetik a betegek kiszűrését.

A Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) kutatói most olyan drónokat fejlesztenek, amelyek képesek megfigyelni a légúti és légzőszervi betegségekkel - köztük az új típusú koronavírus okozta Covid-19-cel - küzdő páciensek állapotát.

koronavírus, koronavírus szűrés, koronavírus kimutatása, koronavírus drón
Koronavírusra tesztelnek egy nőt egy berlini szűrősátorban.Fotó: Getty Images

Ezt mérik a drónok

Az izraeli kutatók szerint a koronavírusos betegek hangjának elemzésével nyert vokális biomarkerek is segíthetnek azonosítani a fertőzést. Olvassa el a részleteket!

A mostani járványhelyzetben is bevethető drónokat olyan érzékelővel látják el, amely távolról képes ellenőrizni egy páciens testhőmérsékletét, valamint szív- és légzési ritmusát. A gépek továbbá képesek észlelni, ha valaki köhög vagy tüsszent az irodákban, az óceánjárókon, a repülőtereken, az idős emberek ápolására szolgáló intézményekben és minden egyéb helyen, ahol kifejezettem magas a koronavírus továbbterjedésének kockázata.

A projektet vezető Javaan Chahl szerint a technológiát eredetileg a háborús övezetekben és természeti katasztrófák idején való bevetésre fejlesztették ki, de most kulcsfontosságú szerepet játszhat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A közösségekben hasznos lehet

"Lehet, hogy egy drón nem fogja kiszűrni az összes koronavírusos esetet, de hasznos eszközként fog szolgálni a betegség jelenlétének kimutatására egy adott helyen vagy közösségben" - véli a szakember. Az UniSA már el is kezdte az együttműködést egy drónfejlesztéssel foglalkozó vállalattal, hogy optimalizálja a technológiát és alkalmazhatóvá tegye azt egyebek között a kormányok és az egészségügy számára.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)