Korábban ezért szültek könnyebben

Viszonylag könnyen szülhettek a kétmillió évvel ezelőtt élt elődeink. Legalábbis ezt állítja egy amerikai kutatócsoport. A szakemberek a csontmaradványok segítségével rekonstruálták a folyamatot.

A modern ember ma élő legközelebbi rokonai - köztük a csimpánzok - könnyen, néhány óra alatt, segítség nélkül hozzák világra utódaikat. Az embernél azonban ez egy hosszadalmas, néha napokig tartó és gyakran beavatkozásokat igénylő folyamat - írja a BBC hírportálja. A Bostoni Egyetem kutatócsoportjának vezetője, Natalie Laudicina antropológus szerint az 1,95 millió évvel ezelőtt élt Australopithecus sediba nevű emberelőd vélhetően viszonylag könnyen szülte meg utódait.

szülés, gyerekszülés, fájdalom, nehéz szülés, könnyű szülés, felegyenesedett ember, ősember
A modern medencecsont és a baba nagy mérete nehezíti meg a szülést Fotó: iStock

A felegyenesedés következménye

"A magzat fejének és vállainak bőven volt helye ahhoz, hogy az anyai szülőcsatornának akár a legszűkebb pontján is áthaladjon. Ma egészen másképp néz ki a folyamat: a felegyenesedett járás miatt kialakult modern medencecsont és az emberi magzat nagy mérete nehezíti meg az utat" - mondta a kutató. Napjainkban a csecsemőnek többször is meg kell fordulnia a szülőcsatornában a test hosszanti tengelye körül - ahelyett, hogy egyenesen jönne ki.

A szülés evolúciója

A szülési fájdalmakról itt olvashat bővebben!

A tudósok az ember ősi rokonainak medencecsontjait tanulmányozták, hogy képet kapjanak arról, milyen lehetett a szülés az emberi családfa hajdani ágain. Ehhez a több mint hárommillió évet felölelő evolúció idejéből hat maradványt vizsgáltak meg. A rekonstrukciók azt mutatták, hogy az Australopithecus afarensis még nehezebben hozta világra gyermekét, pedig nagyjából egymillió évvel az Australopithecus sediba előtt élt. "Arra gondolhatnánk, hogy az emberi szülés evolúciója a mai emberszabású majmokra jellemző könnyűtől a modern ember nehéz vajúdása felé haladt. Azonban mi nem ezt tapasztaltuk" - mondta Laudicina.

Az emberi felmenők családfájának minden egyes fosszíliájából az derült ki, hogy mindegyik fajnak a saját kihívásaival kellett megküzdenie a szüléskor. Még napjainkban is sokféle lehet a szülés: vannak nők, akiknél villámgyors, mások pedig szélsőséges fájdalmak között akár húsz órán át is vajúdnak, mire világra jön a baba.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső