Kiszagolják a kutyák a prosztatarákot

Speciálisan képzett kutyák vizeletmintából szaglással képesek felállítani a prosztatarák diagnózisát - állítja Jean-Nicolas Cornu és munkacsoportja a European Urology 2011 februári számában.

A vizsgálat során a kutatók a vizelet illékony vegyületeit használták fel mint lehetséges daganatmarkert, és egy belga malinois fajtájú kutyát tanították be, hogy szaglás útján ismerje fel a prosztatarákra utaló jeleket. A használt mintákat fagyasztva tárolták, és a vizsgálat előtt melegítették fel. Az állat 24 hónapos tréninget követően kettősvak vizsgálatban képessé vált arra, hogy különbséget tegyen a prosztatarák és a kontroll között.

A vizeletet 66 egyénből gyűjtötték, akiknél a prosztataszűrés emelkedett PSA-szintet (a prosztatarák biomarkere), illetve a végbélen keresztüli vizsgálat rendellenességet mutatott ki. A kísérletet megelőzően a betegek szövettani mintavételen estek át, 33 esetben rák volt a diagnózis, míg 33 negatívnak bizonyult. A kutya 33 esetből 30-szor ismerte fel a prosztatarákot - abban a három esetben, amikor tévedett, megismételték a szövettani mintavételt, mely megerősítette a korábbi rákos diagnózist. A módszer végeredményben 91 százalékos megbízhatósági arányt produkált.

Összefoglalva: a vizsgálat bebizonyította, hogy a kutyák szaglás alapján képesek felismerni a prosztatarákot, továbbá a prosztatarák a vizeletben sajátos illatváltozásokat okoz.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső