Kis elhízás, nagy érkárosodás

Azoknál az egészséges fiataloknál, akik körülbelül 4 kilogrammnyi zsírt az alhasukra szednek fel, zavart szenvedhet az endotel sejtek működése. Az endotel sejtek bélelik ki az ereket és irányítják azok tágulását, összehúzódását.

"Az endotelikus működészavar régóta kapcsolatban áll szívinfarktus megnövekedett kockázatával valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel" - mondta el Dr. Virend Somers, a Mayo Klinika kardiológusa. "Ártalmatlannak gondoljuk pár kiló felszedését a főiskolán, egy utazás során vagy a nyaralás ide alatt, pedig szív- és érrendszeri következményei lehetnek, különösen akkor, ha a súlyt az alhasra szedjük fel."

A tanulmányban, mely a Journal of the American College of Cardiology folyóiratban jelent meg, Dr. Somers és csapata 43 egészséges, 29 éves önkéntest vont be. A kari artériáik véráramlását mérve tesztelték őket e ndotelikus működészavarra. Az önkénteseket csoportokra osztották aszerint, hogy a súlyuk megtartása vagy növelése volt a 8 hetes feladatuk. A 8 hét lejártával a súlyfelszedők leadták a felszedett súlyt, majd ismételeten megmérték a véráramlást.

Azok, akik főleg az alhasra - viszcerális (zsigeri) zsírterületként ismert - híztak, annak ellenére, hogy a vérnyomásuk normális maradt, az endothelikus működészavar miatt a véráramlás zavart szenvedett a kari artériáikban. A felesleges súly leadása után a véráramlás helyreállt. A véráramlás eloszlása változatlan maradt a súlyukat megtartóknál, azonban kevésbé volt észrevehető a hatás azoknál, akik az egész testükre híztak.

Dr. Somers elmondása szerint a tanulmány alapján nem lehet következtetéseket levonni arról, hogy a vér áramlásának helyreállítása lehetséges-e, ha a súlyt több évig megtartjuk. "A betegeknek tudniuk kell, hogy a nagy has ártalmasabb, mint egyszerűen elhízottnak lenni."

"A belgyógyászoknak tisztában kellene lenniük azzal, hogy a zsír helye lényeges. Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a beteg derékbőségére, mint a testtömeg indexére (BMI)." A BMI egy statisztikai mérőszám, mely az egyén testmagasságát és a súlyát összevetve meghatározza a testzsír mennyiségét és a kapcsolódó egészségügyi problémákat.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő