Kimerülten jobb döntéseket hozunk

Ha szeretnénk néhány kilót leadni vagy rendszeresen sportolni, rengeteg akaraterőre és megfelelő döntésekre van szükségünk. A legjobb döntéseket pedig akkor érdemes meghozni, ha fáradtak és kimerültek vagyunk.

A nemzetközi kutatócsoport arra volt kíváncsi, mikor vagyunk a legmotiváltabbak, mikor vagyunk készek akár nehéz döntéseket is meghozni az egészségünk érdekében. "A kutatásunk középpontjában az az elképzelés állt, hogy az egészségünkre vonatkozó döntéseinket akkor hozzuk meg, ha veszélyben érezzük a biztonságunkat" - írták a kutatás szerzői, Monika Lijsakés Angela Y. Lee a Journal of Consumer Research című lapban.

Egy kanálka cukortól megnő az akaraterő és az édesség erősíti az önuralmat - ráadásul le sem kell nyelni! Ha kíváncsi a részletekre, olvassa el az erről szóló cikkünket, kattintson! A kutatók összesen öt kísérletet végeztek, melyekben arra keresték a választ, hogyan befolyásolja a választásainkat az "önvédelem", illetve a biztonságra való törekvés.

Az egyik kísérletben például arra kérték a résztvevőket, hogy olvassanak el egy írást a vesebetegség veszélyeiről, illetve a szűrővizsgálatok fontosságáról. A tanulmányban kiemelték a vesebetegségek genetikai meghatározottságát is. Úgy találták, hogy akinek a családjában már előfordult vesebetegség, vagyis erőteljesebb érzelmekkel (leginkább félelemmel) fordul az írás felé, nagyobb valószínűséggel mondta azt, hogy részt fog venni szűrővizsgálaton, mint az, aki egészségesnek érezte magát és egyáltalán nem félt a betegségtől.

A legjobb döntéseket fáradtan hozzuk

Egy másik kísérletben egészséggel és életmóddal kapcsolatos kérdőívet kellett kitölteni a résztvevőknek, vagy azelőtt, hogy edzettek, vagy pedig választották a fényvédőt, vagyis a viselkedésükre inkább az óvatosság volt a jellemző.

"Ha valaki veszélyben érzi magát, kimerült, fáradt vagy nem érzi magát tökéletesen egészségesnek, inkább a biztonságra törekszik, ezért olyan termékeket választ, olyan döntéseket hoz, mely hosszabb távon előnyükre válnak, megvédik őket vagy amelyektől biztonságban érezhetik magukat" - írták a szerzők.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: