Kiderült, okosabb-e a robot az orvosnál

Kínai orvosok versenyt rendeztek, ahol 15 szakember mérte össze tudását a mesterséges intelligenciával - amely végül gyorsabb és pontosabb munkát végzett.

A versenynek két fordulója volt, a feladat pedig agytumorok diagnosztizálása és a vérömleny terjedésének megbecsülése volt. Hiába azonban a szaktudás és az évtizedes tapasztalat, mindkét fordulót a számítógép nyerte - olvasható az atv.hu-n.

Az Európai Bizottság több intézkedést terjesztett elő, hogy a mesterséges intelligenciát minél szélesebb körben alkalmazzák. Részletekért kattintson!

"Ez a rendszer fáradhatatlan és stabil. Úgy tudja felhasználni a klinikai eszközöket, mint senki más. Azt reméljük, hogy ez a verseny segít majd többeknek megérteni a mesterséges intelligencia működését" - nyilatkozta a kórházigazgató.

Mindkét fordulót a számítógép nyerte
Mindkét fordulót a számítógép nyerte

A tizenöt fős, profi orvosokból álló csapatnak 66%-os pontossággal sikerült teljesítenie a feladatot, míg a mesterséges intelligencia náluk gyorsabban kielemezte a több mint kétszáz esetet, és 87 százalékos pontossággal diagnosztizált.

"Nem jegyzi meg az összes daganatot, hanem csak kulcsinformációkat elemez. Amikor egy új esetet adunk neki, összehasonlítja az előzőből nyert információkkal, és így diagnosztizál" - magyarázta az egyik fejlesztő. A rendszert kifejlesztő klinikán már javában alkalmazzák az új technológiát.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső