Kiderült a bogarak titka

A repülő, ásó, kúszó, mászó bogarak rendkívüli sokszínűségüket és elterjedésüket főként a génjeiknek köszönhetik, melyeket egykor a mikrobáktól "loptak" - állítja egy nemzetközi kutatócsoport.

A gének tették lehetővé, hogy a bogarak növényi részeket emészthessenek meg, ezáltal szélesítsék a táplálékspektrumukat - állapította meg a friss tanulmány. A tudósok több száz bogárfaj ezernyi génjét hasonlították össze, és a legújabb eredmények szerint korrigálták a legsokszínűbb állatcsoport több mint 400 ezer faja családfájának néhány hibásan felrajzolt ágát.

bogár, bogarak, gének, biológiai sokszínűség
bogár, bogarak, gének, biológiai sokszínűség

Lopott gének

A világon minden negyedik állat bogár (Coleoptera). Eredetüket a karbon földtörténeti korszakba, mintegy 327 millió évvel ezelőttre helyezték. A bogarak törzsfejlődésük során legalább kétszer fogadták magukba olyan baktériumok és gombák génjeit, amelyek áldozatként vagy partnerként (szimbiótaként) az emésztőrendszerükbe jutottak. Ezt a folyamatot horizontális géntranszfernek hívják.

Veszélyt jelent a rovarokra a mezőgazdaság - részletek itt!

Ezek a gének biztosították a növényi sejtfalrészeket - cellulózt, hemicellulózt és pektint - felbontó enzimeket. Mindez a Föld legbőségesebb szénhidrátforrásaihoz biztosított hozzáférést a bogaraknak. Ennek köszönhetően a mezozoikumban - a földtörténeti középidőben, amikor a dinoszauruszok voltak a Föld uralkodó életformái - rendkívül sok növényevő bogárfaj jött létre, amelyek a legkülönbözőbb életterekhez alkalmazkodtak.

Egyes fajok például arra specializálódtak, hogy leveleket egyenek, más fajok pedig a fát fúrják. A ma élő bogarak csaknem fele abból a sokféleségből származik, amely már a jura földtörténeti korszakban kialakult. Ráadásul a bogarak hosszú evolúciós története során eddig csak nagyon kevés faj halt ki.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő