A társadalom megbecsült tagjaivá tette őseinket a Down-kór

Ősi DNS-eket vizsgálva Down- és Edwards-szindrómás eseteket is feltárt egy ausztrál kutatócsoport. A vizsgálatokból ráadásul az is kiderült: nem akárhogyan bántak régen azokkal, akik az átlagostól különböztek.

Ősi DNS-ek elemzése révén egy nemzetközi kutatócsoport kromoszóma-rendellenességek eseteit tárta fel. A kutatócsoport a Down-szindróma hat és az Edwards-szindróma egy esetét azonosította olyan emberi populációkban, amelyek Spanyolország, Bulgária, Finnország és Görögország területén éltek 4500 évvel ezelőtt – számolt be az ausztráliai Adelaide Egyetem közleménye és a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézettel közös kutatás eredményeiről.

Az eredmények alapján elmondható: ezeket az embereket gondosan eltemették és különleges sírfelszerelésekkel látták el. Ez pedig arra utal, hogy ősi társadalmaik megbecsült tagjaiként értékelték őket és különleges bánásmódban részesültek.

Down-kór, Down-szindróma
Valentino ötéves és szeret festeni. Fotó: Getty Images

Tízezer ősünk DNS-ét vizsgálták meg

A két intézet közös kutatása mintegy tízezer ősi és premodern ember DNS-ét vizsgálta az autoszomális triszómiák kimutatására, azaz olyan állapotéra, amelyben az emberek az első 22 kromoszóma egyikének egy extra (harmadik) példányát hordozzák. Egy új statisztikai modell segítségével a mezolitikumtól, neolitikumtól, bronz- és vaskortól egészen az 1800-as évek közepéig terjedő időszakból származó emberi maradványokból kinyert DNS-t vizsgálták. Bár a kutatók számítottak arra, hogy a múltban bizonyosan léteztek Down-szindrómás emberek, ám ez az első alkalom, hogy megbízhatóan kimutattak ilyen eseteket ősi maradványokban.

Down-szindróma akkor fordul elő, ha valaki a 21-es kromoszóma egy plusz példányát hordozza. Az Edwards-kór egy ritka kromoszómarendellenesség, amelyet a 18-as kromoszóma három példánya okoz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra