Kevésbé védik az egészséget a palackozott teák

Ha palackozott teát vásárolunk, nem biztos, hogy ugyanazokhoz az előnyökhöz juthatunk, mint ha frissen készítjük el italunkat - derült ki egy új tanulmányból.

Az egyre népszerűbb palackozott teák azonban sokkal kevesebb antioxidáns hatású polifenolt tartalmaznak, mint az otthon elkészített fekete vagy zöld teák. Sőt egyes termékekben olyan kevés az antioxidáns, hogy 20 üveggel kellene meginnunk belőle, hogy bevigyük az egyetlen csészényi otthon főzött teában megtalálható mennyiséget. A tudósok úgy tartják, hogy a polifenolok daganatellenes, gyulladásgátló és antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

"A fogyasztók nagyon jól tudják, milyen egészségi előnyökkel jár a teafogyasztás" - mondta el Shiming Li, egy amerikai cég vegyésze az Amerikai Vegyésztársaság sajtóközleményében. "Nagy különbség van azonban a tea egészséges voltának ismerete és a palackozott teákban valójában található hasznos tápanyagok, a polifenolok mennyisége között. A teaként árusított üdítők elemzéséből kiderült, hogy azok antioxidánstartalma különösen alacsony."

Li és munkatársai hat, szupermarketben kapható palackozott tea polifenoltartalmát mérték meg. Az italok fele gyakorlatilag nem tartalmazott semmilyen antioxidánst, míg a többiben olyan alacsony volt a polifenolok szintje, hogy az tulajdonképpen semmilyen hatással nem volt az egészségre.

"Egymás után kellene innunk ezeket a teákat ahhoz, hogy jó hatással legyenek egészségünkre. Nagyon meglepett kis polifenol-tartalmuk, nem vártam, hogy ennyire alacsony szintet mérünk majd" - tette hozzá Li.

A szakértők szerint egyes termékek fogyasztása egyenesen káros az egészségre, mivel túl sok cukrot, magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot és édesítőszert tartalmaznak.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső