Két óra alatt hat a bőrrák elleni krém

A radioaktív "festék" évente több ezer bőrrákban szenvedő ember életét is megmentheti. Az új technika mindössze két óra alatt, műtét és hagyományos sugárkezelés nélkül képes elpusztítani a leggyakoribb bőrrák típusok által okozott daganatokat.

A bazalióma és a laphámrák kezelésében áttörést jelentő terápia, melyet Olaszországban már 700 betegen végeztek el 95 százalékos sikeraránnyal, az Egyesült Királyságban is két éven belül elérhetővé válhat. A bőrrák legveszélyesebb típusa, a rosszindulatú melanóma kezelésére azonban nem alkalmas az új módszer.

A kevésbé veszélyes bőrráktípusokban szenvedő betegek nagy többsége sebészeti úton távolíttatja el az érintett szövetrészt. A további kezelési lehetőségek közé tartozik a sugárkezelés és a daganat „fagyasztása” is, amit kisméretű és felületi daganatok esetében lehet alkalmazni.

Bőrrák - sokkoló képekA betegek körülbelül 3 százalékában azonban olyan mélyen fekvő daganat alakul ki, amit műtéti úton nehéz eltávolítani, mert érzékeny területen, például a szemen, az orron vagy a fülön alakult ki. Mások az életkoruk vagy valamilyen alapbetegségük miatt nem alkalmasak a műtétre. Az ilyen betegek sugárkezelésben részesülnek, ami hosszú ideig tart, emellett súlyos mellékhatásokkal jár.

Az olasz kutatók az új módszer kifejlesztéséhez a rénium-188 izotópot alkalmazták, amely korábban ritka és drága anyagnak számított, napjainkban azonban olyan nagy mennyiségben állítja elő a franciaországi Institut Laue-Langevin, ami hetente több ezer beteg kezeléséhez is elegendő. A fájdalommentes kezelés során egy orvosi fóliát helyeznek a daganat területére, amelyre rákenik a radioaktív anyagot, amit egy-két órával később eltávolítanak. A kutatók szerint a sugárzás hatására az egészséges bőr újranő, így nem alakul ki hegesedés. Az olasz kísérletben a betegek 85 százaléka egyetlen kezelés, 95 százaléka pedig három kezelés után meggyógyult.

Oliver Buck, a terápiát kifejlesztő Isotopen Technologien München (ITM) vállalat vezérigazgatója elmondta, az újításnak köszönhetően azoknak a betegeknek is reményük lesz a jobb életminőségre, akik nagyméretű vagy nehezen kezelhető daganattal rendelkeznek. Németországban és Ausztráliában most zajlanak a kezelés kísérletei. Buck azt is hozzátette, hogy a sugárzás nem gyakorol hatást a környező szövetekre, sőt még a szervezet gyógyító mechanizmusait is aktiválja. A szakember hangsúlyozta, továbbra is a műtét a fő kezelési módszer, mivel ezzel a teljes daganatos szövet eltávolítható, de az új módszer azok számára jelentheti a legnagyobb előnyt, akik valamilyen okból nem alkalmasak a sebészeti beavatkozásra.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: