Két hétköznapi szerrel megelőzhető a mellrák?

A vitamin- és kalciumtartalmú kiegészítők a jelek szerint csökkentik az emlőrák kockázatát - derül ki az Amerikai Rákkutató Társaság 101. éves konferenciáján bemutatott kutatásból.

"Nem azonnali hatásról van szó. Nem az a helyzet, hogy az egyik nap bevesszük a vitamint, és holnapra csökken az emlőrák kockázata" - nyilatkozta Jaime Matta professzor, a Puerto Rico-i Ponce Orvostudományi Egyetem kutatója. "Ennek ellenére kimutattuk hosszútávú hatását az emlőrák kockázatának csökkenése tekintetében."

A professzor elmondta, eredményeik arra utalnak, hogy a kalciumtartalmú kiegészítők a DNS-helyreállító kapacitást fokozzák. A több mint 200 fehérje közreműködésével zajló, összetett biológiai folyamat fennakadása rák kialakulásához vezethet. "Ebben a folyamatban legalább öt különböző pálya vesz részt, és létfontosságú a genomikus stabilitás fenntartásához" - tette hozzá Matta. "Amikor a DNS-t nem állítják helyre, az mutációhoz vezethet, ami rák kialakulását eredményezheti."

A vizsgálatban 268 emlőrákban szenvedő nő és 457 egészséges, kontroll csoportként szolgáló nő vett részt. A nők nagyobb eséllyel szenvedtek emlőrákban, ha magasabb volt az életkoruk, családi kórtörténetükben előfordult emlőrák, nem szoptattak, és alacsonyabb volt a DNS-helyreállító kapacitásuk. A vitamintartalmú kiegészítők körülbelül 30 százalékkal csökkentették az emlőrák kockázatát.

A kalciumtartalmú kiegészítők körülbelül 40 százalékkal csökkentették a betegség rizikóját. "Nem a vitaminok és kalcium-kiegészítők mega-dózisairól van szó, tehát ez mindenképpen a kockázat csökkentésének egyik lehetséges módja" - mondta Matta.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció