Két gyógyszermentes megoldás nyakfájdalomra

Egy új kutatás szerint a gerincmanipuláció és az otthoni torna hosszú távon hatékonyabban enyhítheti a nyakfájdalmat, mint a gyógyszerek.

A nyakfájdalom enyhítését célzó gerincmanipulációs kezelésen átesett betegek nagyobb megelégedettségről számoltak be, mint azok, akik gyógyszert szedtek vagy otthoni tornát végeztek.

"Kiderült, hogy léteznek hatékony kezelések a nyakfájdalom ellen" - nyilatkozta Gert Bronfort, a Northwestern Egyetem Egészségtudományi Karának kutatója. "Azt még azonban nem tudjuk, hogyan lehet személyre szabni ezeket a kezeléseket. Mindegyik kezelési lehetőség hatékony, de azt nem tudjuk pontosan, melyikre van szükségük az egyes betegeknek. Valószínűleg e terápiák kombinációja is hatékony lehet."

Az Annals of Internal Medicine legújabb számából kiderül, hogy a nyakfájdalom nagyon gyakori panasz. A felnőttek körülbelül háromnegyede számol be arról, hogy élete során szenvedett nyakfájdalomban. A nyakfájdalom évente több millió orvosi konzultációért felel az Egyesült Államokban, és a rendellenesség az emberek életminőségét is negatív módon befolyásolja.

A gerincmanipuláció az egyik kezelési módszer, amelyet a nyakfájdalom ellen javasolnak. A terápiát kiropraktőrök, fizioterapeuták, csontkovácsok és más egészségügyi szakemberek végzik. A gerincmanipuláció nyakfájdalom elleni alkalmazásával kapcsolatban azonban kevés tudományos kutatás készült, de arról sincs sok adat, milyen hatékonyak a rendellenesség kezelésében a gyógyszerek és az otthoni tornák.

Bronfort és munkatársai azt feltételezték, hogy a gerincmanipuláció hatékonyabb lehet a nyakfájdalom kezelésében, mint a gyógyszeres kezelés vagy az otthoni torna. Elméletük tesztelése érdekében 272 tizennyolc és hatvanöt év közötti önkéntest kértek fel, akik nyakfájdalomtól szenvedtek. A résztvevőket véletlenszerűen három kezelési csoportba osztották. Az első csoport gerincmanipulációs kezelésben részesült 12 hétig. A második gyógyszeres kezelést kapott főként nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel vagy acetaminofennel. A harmadik csoport kétszer egyórás otthoni tornát végzett, melynek célja a nyaki terület mozgásának javítása volt.

Tizenkét hét elteltével a gerincmanipulációban részesülő alanyok 82 százaléka számolt be legalább 50 százalékos fájdalomcsökkenésről. A gyógyszeres csoportnak csak 69 százaléka, az otthoni tornás csoportnak pedig 77 százaléka számolt be ilyen javulásról. A gerincmanipulációban részesülők közül 32 százalék tapasztalta a vizsgálati időszak végére a fájdalom 100 százalékos csökkenését, ami a gyógyszeres csoportban csak 13 százalék, az otthoni tornás csoportban pedig 30 százalék esetében következett be.

Dr. Victor Khabie, a Mount Kisco-i Northern Westchester Kórház sportorvosa szerint a kutatás azt mutatja, hogy a nyakfájdalom alapvetően magától javul. Jó lett volna azonban, ha a kísérletben egy kezelésben nem részesülő kontrollcsoportot is kialakítanak. "Mindenki másképp gyógyul. Különböző gyógyulási módok léteznek, és mindegy, hogy valaki kiropraktőr, otthoni torna vagy gyógyszer segítségével érzi jobban magát, a tanulmány azt mutatja, hogy alapvetően mind a három ugyanolyan hatékony lehet" - állítja Khabie. Abban azonban mindegyik szakember egyetértett, hogy ha valaki nyakfájdalmat tapasztal, először ki kell vizsgáltatnia, nincs-e a fájdalom háttérben valamilyen súlyos vagy helyreállítható kórok.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső