Ismert vírus okozhatja a bőrrákot is

A humán papillómavírus (HPV) jelenléte növeli a laphámrák kialakulásának esélyét. Azonban a szakértők ennek tisztázására további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

Korábban már leírták, hogy a HPV kapcsolatba hozható a méhnyak- és hüvelyrákkal, továbbá a fej nyaki daganatokkal, azonban a BMJ július 8-i számában megjelent tanulmány szerint a kórokozó nemcsak a nyálkahártyában, hanem a bőr hámborításában is rosszindulatú elfajulást okozhat. A kockázat kifejezettebb volt azok között, ahol az immunrendszert gátolták, például szteroid segítségével.

Dr. Stephen Mandy, az Amerikai Bőrsebészeti Társaság tagja azonban nem gondolná, hogy ennyire egyértelmű lenne a kapcsolat, ugyanis a vérben mért magas antitest-koncentráció mellett más okból is kialakulhat laphámrák. Épp ezért azt is kétségbe vonja, hogy a más széles körben alkalmazott HPV-ellenes védőoltás védettséget okoz a bőrrákkal szemben.

A szóban forgó nemzetközi tanulmány, melyet Dr. Margaret Karagas, a libanoni Dartmouth Orvosi Egyetem munkatársa vezetett, magas HPV-ellenes antitestek szintjét vizsgálta 663 laphámrákos, 805 bazálsejtes rákos (ez a leggyakoribb bőrdaganat), illetve 805 kontroll egyénben.

Megállapították, hogy a HPV kettő, vagy három típusának pozitivitása esetén 44 százalékkal nő a laphámrák kialakulásának kockázata, míg négy-nyolc típus 51 százalékos, nyolc felett pedig 71 százalékos a kockázatnövekedés. Emellett az immunműködést gátló gyógyszerek mintegy háromszorozzák a veszélyt. Ugyanakkor a bazálsejtes daganatra (melyet Krompecher Ödön, magyar orvos írt le először), a HPV-fertőzésnek nem volt hatása.

A HPV-nek több, mint száz típusa ismert, az alkalmazott védőoltást a leggyakoribb négy daganatot okozó törzs ellen tervezték, de más típusok ellen is véd. A HPV mindenütt előfordul, ezért nehéz teljesen elkerülni. A kutatók mindenképp ajánlják a napsugárzásnak való kitettség csökkentését, ugyanis jelen tudásunk szerint a napsugarak jóval nagyobb kockázatot jelentenek a daganatok kialakulásában, mint a HPV.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső