Irracionális döntéseket hozunk? Igen!

Miért hirdetik a reklámok a termékek pozitív tulajdonságait és sosem említenek semmi negatívat? Higgyük el, jó okuk van erre!

Minden bizonnyal azért, mert az emberek kifejezetten irracionálisan tudnak dönteni, amikor birtoklásról van szó és a pozitív tulajdonságok előtérbe helyezése - a médiából is ismert úgynevezett framing- vagy keretezés-technikáról beszélünk - is olyan trükk, amivel csapdába lehet minket csalni; és nem ez az egyetlen.

Ha döntéshozatalról van szó, irracionálisak vagyunk, birtoklás vásárlás döntéshozatal döntés irracionális gondolatok
Ha döntéshozatalról van szó, irracionálisak vagyunk

Ha úgy tudunk csak beszerezni valamit, hogy el kell veszítenünk mást: próbáljuk elkerülni a veszteséget.

Mi a kényszeres vásárlás? A kényszeres vásárlás a viselkedési függőségek közé tartozik. A vásárló ellenállhatatlan vágyat érez a vásárlás iránt. Általában nem valós szükségletnek megfelelő a vásárlás, hanem öncéllá válik, az egyén elveszti a kontrollt a vásárlás felett. A túlzó vásárlás nem csak viselkedési addikció megnyilvánulási formája lehet, de egyéb kórképek például bipoláris affektív zavar, más néven mániás-depresszió tünete is lehet. Ez általában a mániás szakaszra lehet jellemző, ahogy a bipoláris zavar e szakaszában az egyén egyéb tevékenységeket is eltúlzott mértékben végezhet. A kényszeres vásárlást megint más kategorizálás szerint az impulzus-kontroll rendellenességének is tartják. Tudjon meg többet a betegség tüneteiről és kezeléséről! Ha valamit megvettük, elkezdjük sokkal értékesebbnek tartani, hogy legitimizáljuk vásárlásunkat . Az ezekhez hasonló viselkedéseket jól ismerhetjük környezetünkből: nem könnyű máshogy viselkednünk, már csak azért sem, mert a fogyasztói társadalomra jellemző viselkedés alapvető mankóiról van szó. Gondoljunk csak bele: mikor költünk el szívesebben egy munkahelyről kapott összeget? Akkor, ha bónusznak nevezik vagy akkor, ha kompenzálásnak?

Az elmúlt évek kutatásai persze próbálnak rávilágítani arra, hogy honnan is jönnek ezek a viselkedések: ha már fiatal korunktól kezdve rálátunk a pénzpiac működésére, akkor a kultúra és a szocializáció adná az alapot, gondolhatnánk. Viszont a kutatási eredmények azt mondják, hogy döntéseink pszichológiájáért első körben inkább a biológiánk a felelős. Kutatók bonobókat és csimpánzokat vizsgáltak, hogy kiderítsék, náluk mennyire működik a framing (a kommunikáció egyik meggyőzési technikája - azt jelenti, hogy egy adott dolgot miként, milyen kontextusban ábrázolnak valaki számára).

A kutatók 23 csimpánzt és 17 bonobót vizsgáltak kongói telepeken: a kísérlet közben pedig mogyorók és gyümölcsök között kellett választaniuk . A választási lehetőségek során a gyümölcsök pozitívabb, illetve negatívabb fényben voltak feltüntetve (a pozitívabban egy gyümölcsöt lehetett választani, de az esetek felében, amikor a majmok afelé nyúltak, kaptak még egy gyümölcsöt, a negatívabban két gyümölcs volt eléjük téve, de amikor afelé nyúltak, az esetek felében elvették az egyiket, így csak egy gyümölcsöt kaptak). Ugyan a számok azt mondják, hogy 50-50 százalék esélye volt annak, hogy a majmok 1 vagy 2 gyümölcsöt kapnak, sokkal többször választották a gyümölcsöt, amikor a kutatók azt hangsúlyozták ki nekik. Azaz, a majmok is hasonlóan irracionálisan döntéseket hoznak a birtoklással kapcsolatban.

Tekintve hogy a bonobók, a csimpánzok és az emberek is hasonló keretezési szokásokat mutatnak, elég valószínű, hogy egy közösen örökölt ősrégi viselkedésmintáról van szó, mindez pedig arra utal, hogy ezek a viselkedések nem csak az emberek által alakított pénzpiacokon figyelhetőek meg, hanem akár a gyűjtögető állati közösségekben is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: