Implantátum csökkenti az elvonási tüneteket

A herointól vagy vényköteles fájdalomcsillapítóktól függő embereknek úgy lehet segíteni szenvedélybetegségük leküzdésében, hogy egy eszközt ültetnek a bőrük alá, amely kis dózisú gyógyszert szabadít fel.

A Kaliforniai Egyetem kutatói Walter Ling vezetésével kísérletük során kimutatták, hogy a buprenorfin-tartalmú implantátumot kapott személyek nagyobb sikerrel és kevesebb elvonási tünettel küzdötték le opioid-, többek között heroin- és fájdalomcsillapító-függésüket.

"Azok, akik buprenorfin-implantátumot kaptak, kevesebb elvonási tünetet tapasztaltak, a betegek értékelése alapján kisebb vágyat éreztek, és a javulás globális orvosi értékelése szerint nagyobb változást tapasztaltak" - áll a Journal of the American Medical Association szaklapban megjelent tanulmányban.

Ling és munkatársai 163 opioid-függéssel diagnosztizált felnőtt részvételével végezték vizsgálatukat 18 helyszínen az Egyesült Államokban 2007 áprilisa és 2008 júniusa között. A csoportból 108 páciens kapott buprenorfin-implantátumot, 55 pedig placebót tartalmazó implantátumot. Az eszközt a nem domináns kar belső oldalán, a bőr alá ültették be. A 80 milligramm buprenorfint fokozatosan felszabadító implantátumot és a placebo implantátumot egyaránt hat hónap múlva távolították el.

A buprenorfin implantátummal rendelkező páciensek átlagosan az esetek 40,4 százalékában negatív eredményt produkáltak az illegális drogokra, szemben a placebo-csoportban tapasztalt 28,3 százalékos aránnyal. Ráadásul a buprenorfin-csoportban lévő betegek 65,7 százaléka maradt a vizsgálatban a tanulmány teljes, 24 hetes időtartamára. A placebo-csoportnak csak 30,9 százaléka vitte végig a kísérletet.

A gyógyszert korábban úgy próbálták felhasználni a függőség ellen, hogy a szert a nyelv alá adták be, de a kutatók rájöttek, hogy a páciensek nem követik pontosan az adagolási előírásokat.

Patrick O'Connor, a Yale Egyetem orvosi karának kutatója megjegyezte, hogy amennyiben a kutatás eredményeit megerősítik, az "az egyik legnagyobb előrelépést jelenti az opioid-függés kezelésében azóta, hogy az 1960-as években a metadont bevezették".

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció