Így okoz a cigaretta szív- és érrendszeri betegségeket

A Utah Egyetem munkatársai bebizonyították, hogy a mind a cigaretta, mind a dohányzás következtében kialakuló krónikus légúti betegség (COPD) a vér fehérjéinek kémiai módosítását eredményezi.

A szív- és érrendszeri betegségek képezik a fejlett világban a halálokok többségét. Ismert, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázatát fokozza mind a dohányzás, mind a passzív dohányfüst-terhelés. A jelenség alapjainak megértése segíthet új kezelési módszerek kifejlesztésében, melyek segítségével csökkenteni lehetne a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

A nitrotirozin nevű anyag egy gyulladást, és az oxidatív károsodást jelző vegyület, mely mutatja az érfal belhártyájának állapotát is. Mind a dohányzás, mind a COPD befolyásolja a nitrotirozin nevű anyag szintjét, melynek eltéréséből a kutatók következtettek az érfal állapotára - az érfal károsodása felelős a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért. A dohányzókban a nemdohányzókhoz képest alacsonyabb volt a nitrotirozin szintje, azonban amennyiben a betegnél COPD is jelent volt, inkább magasabb szint volt tapasztalható. Vagyis mind a túl nagy mennyiségű, mind a túl kevés nitrotirozin hasznosnak bizonyult a folyamat követése szempontjából.

A vizsgálat során 458 résztvevő vérplazmáját elemezték, mintegy 23 lehetséges biomarker szempontjából. Az alanyok között volt jelenlegi, illetve korábbi dohányos, nem dohányos, és passzív dohányzásnak kitett egyén is. A dohányosok egy részénél COPD is fennállt. Egy igen bonyolult ELISA-módszer segítségével sikerült kiszűrni a 23 vegyületből a leghatásosabbat: a nitrotirozint.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső