Így még nem kezelték a szívelégtelenséget

A világon elsőként ültettek át őssejtekből nyert szívizomszövetet Japánban. Az úgynevezett indukált pluripotens (IPS) őssejtek különlegessége, hogy bármilyen más sejtté vagy szövetté át tudnak alakulni.

A szívelégtelenség gyakori jeleiről itt olvashat!

A különleges transzplantációt hétfőn végezték el egy klinikai kutatás keretében. A cél az volt, hogy megtudják, mennyire hatásos és biztonságos a kezelés egy súlyos szívelégtelenségben szenvedő páciensnél. A kutatók reményei szerint az IPS-sejtek átültetése alternatívája lehet a szívátültetésnek, amely olykor az egyetlen lehetőség a súlyos szívelégtelenség kezelésére.

őssejtek, őssejt-transzplantáció, szívizomszövet
A világon elsőként ültettek át őssejtekből nyert szívizomszövetet Japánban. Fotó: iStock

Elindultak a kísérleti kezelések

A kísérleti kezelésben 10 olyan páciens részesül, aki iszkémiás kardiomiopátiában szenved. Ilyen esetekben a szív izmai érelzáródás miatt nem jutnak elegendő oxigénhez. A kísérletben a kilökődés kockázatának csökkentése érdekében olyan IPS-sejteket használnak fel, amelyeket a Kiotói Egyetemen tárolnak.

A csapat egyébként már 2019 márciusában el akarta végezni a kísérleti kezeléseket, de a tervet el kellett halasztani. Egy Oszaka térségét sújtó földrengésben ugyanis megrongálódott az Oszakai Egyetemi Kórház, ahol az indukált pluripotens őssejteket növesztették.

Már a tokiói Keio Egyetemen is tervezi egy kutatócsoport az IPS-ből nyert szívizomszövetek transzplantációját. Ők azonban egy másik szívbetegséget, a dilatatív kardiomiopátiát - vagyis a kitágulásos szívizom-elfajulást - kezelnék ezzel a módszerrel.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)