Így még nem kezelték a szívelégtelenséget

A világon elsőként ültettek át őssejtekből nyert szívizomszövetet Japánban. Az úgynevezett indukált pluripotens (IPS) őssejtek különlegessége, hogy bármilyen más sejtté vagy szövetté át tudnak alakulni.

A szívelégtelenség gyakori jeleiről itt olvashat!

A különleges transzplantációt hétfőn végezték el egy klinikai kutatás keretében. A cél az volt, hogy megtudják, mennyire hatásos és biztonságos a kezelés egy súlyos szívelégtelenségben szenvedő páciensnél. A kutatók reményei szerint az IPS-sejtek átültetése alternatívája lehet a szívátültetésnek, amely olykor az egyetlen lehetőség a súlyos szívelégtelenség kezelésére.

őssejtek, őssejt-transzplantáció, szívizomszövet
A világon elsőként ültettek át őssejtekből nyert szívizomszövetet Japánban. Fotó: iStock

Elindultak a kísérleti kezelések

A kísérleti kezelésben 10 olyan páciens részesül, aki iszkémiás kardiomiopátiában szenved. Ilyen esetekben a szív izmai érelzáródás miatt nem jutnak elegendő oxigénhez. A kísérletben a kilökődés kockázatának csökkentése érdekében olyan IPS-sejteket használnak fel, amelyeket a Kiotói Egyetemen tárolnak.

A csapat egyébként már 2019 márciusában el akarta végezni a kísérleti kezeléseket, de a tervet el kellett halasztani. Egy Oszaka térségét sújtó földrengésben ugyanis megrongálódott az Oszakai Egyetemi Kórház, ahol az indukált pluripotens őssejteket növesztették.

Már a tokiói Keio Egyetemen is tervezi egy kutatócsoport az IPS-ből nyert szívizomszövetek transzplantációját. Ők azonban egy másik szívbetegséget, a dilatatív kardiomiopátiát - vagyis a kitágulásos szívizom-elfajulást - kezelnék ezzel a módszerrel.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció