Így is, úgy is veszélyes a dohány

Téves elgondolás, hogy a dohány rágása és a tubákolás nem veszélyes, mivel nem keletkezik közben füst. Egy új kutatás szerint egyetlen csipetnyi dohány füstnélküli fogyasztása annyi veszélyes vegyületet juttat a szervezetbe, mint öt cigaretta elszívása.

Az Amerikai Vegyészek Társaságának 238. nemzeti gyűlésén számoltak be a füstmentes dohány policiklikus aromás szénhidrogéntartalmáról, ez is megerősíti azt a számos bizonyítékot, hogy a füstmentes dohány kéttucatnyi más olyan karcinogén (rákkeltő) anyagot is tartalmaz, amelyek szájüregi és hasnyálmirigyrákot okozhatnak. A policiklikus szénhidrogének (PAH) gyakran előfordulnak a természetben, fa, szén, húsban található zsírok és szerves anyagok égésekor keletkeznek, ideértve a grillezést is.

Napjainkban a füstmentes dohánytermékek egyre népszerűbbek, forgalmuk a nyolcvanas évek óta megduplázódott, mivel az emberek úgy gondolják, ez kevésbé veszélyes. Azonban Dr. Irina Stepanov, a Minnesota Egyetem Masonic Onkológiai Központjának vegyésze azonban rácáfol erre: "Már a vizsgálatunk előtt azonosítottak benne 28 karcinogén anyagot, hosszú távú használata daganatok kialakulásához vezethet." Emellett a krónikus tubákolás a cigarettázáshoz hasonlóan nikotinfüggőséget okozhat.

Korábban azt gondolták, a szippantott dohányban nem keletkeznek PAH-k, mivel használat közben nem égetik, azonban előállítása során belekerülnek ezek az anyagok. Ez valószínűleg akkor történik, amikor a dohánylevelekből előállítják a tubákot és eközben közvetlen kapcsolatba kerül az ehhez használt parázsló tűzifa füstjével és az abból származó PAH-kkal. Stepanov és csapata jelenleg a különböző márkák PAH-tartalmát hasonlítja össze.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció